Την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, με στόχο να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προστασία τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο αυτό είναι η απάντηση της Ελλάδας στο αντίστοιχο που έχει εγκαταστήσει η Τουρκία στην περιοχή.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την σύμβαση που αφορά την επέκταση και αναβάθμιση του φράχτη κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το έργο «αδιαμφισβήτητη εθνική ανάγκη της Ελλάδος απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια της να εργαλειοποίησει το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα».

Παράδοση σε 5 έως 8 μήνες

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τόσο ο φράχτης όσο και τα περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται στη σύμβαση, θα παραδοθούν μέσα σε 5 έως 8 μήνες. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η σύμβαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ και έκτασης 27 χιλιομέτρων.

Θα είναι, είπε, «ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων με αντι-αναρριχητική αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν 8 παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά» και διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση του φράχτη καθορίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι, «η Ελλάδα σε ένα μήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου, απέτρεψε μεγάλη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου που έφθασαν στα 59.000 άτομα».

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται εθνική ανάγκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε κρίσιμα σημεία των χερσαίων συνόρων μας, γιατί καθημερινά επιχειρείται μαζική είσοδος παράνομων προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη να ενισχύσουμε τον υφιστάμενο και να κατασκευάσουμε νέο τμήμα εκεί που έχουν κριθεί κρίσιμα σημεία. Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράχτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλει στην άμυνα και στην προστασία της χώρας. Θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια των συνόρων μας», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τι γίνεται με την Frontex

Μίλησε ακόμα, «για δύο πολύ κρίσιμους παράγοντες που δημιούργησαν την άμεση ανάγκη επέκτασης του φράχτη και είναι τόσο η διασφάλιση των συνόρων από υπαρκτούς και απρόβλεπτους κινδύνους εισροής παράνομων μεταναστών όσο και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, «αυτή τη στιγμή στον Έβρο παραμένει η Frontex με ένα μικρό αριθμό περίπου 120 ατόμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί της οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επιτήρηση μαζί με τις ελληνικής δυνάμεις».ΠΗΓΗ