Σε εφαρμογή τίθεται ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, για την τήρηση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως γράφει το ethnos.gr, πρόκειται ουσιαστικά για τα μέτρα που αφορούν στη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στην απαγόρευση των μετακινήσεων από τις 00.30 έως τις 5.00 το πρωί.

Η Αστυνομία έχει αναλάβει την επιτήρηση των νέων μέτρων και την επιβολή προστίμων σε όσους δε συμμορφώνονται σε αυτά.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν «χαρτογραφήσει» τις περιοχές της Αττικής, όπου παρατηρείται συνωστισμός, με στόχο να αναπτυχθούν στοχευμένα δυνάμεις που θα πραγματοποιούν όλο το 24ωρο ελέγχους. Επίσης, «χαρτογραφήθηκαν» σημεία που αποτελούν συγκοινωνιακούς «κόμβους», με αποτέλεσμα να παρατηρείται εντονότερος συνωστισμός.

Ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός τέθηκε για πρώτη ημέρα σε εφαρμογή χθες Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2020, όταν και λήγει η ισχύς των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας (κανείς βέβαια δε γνωρίζει προσώρας εάν θα δοθεί παράταση ή όχι στα μέτρα).

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει ότι ζευγάρια αστυνομικών θα βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία και θα πραγματοποιούν ελέγχους για χρήση μάσκας, συνωστισμό, τήρηση των μέτρων εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν ως εξής:

Στα βόρια προάστια της Αττικής, δυάδες αστυνομικών θα βρίσκονται όλο το 24ωρο στο Athens Mall στο Μαρούσι (όπου βρίσκεται και σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου), στην πλατεία Πλατάνου και στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Αντιστάσεως. Επίσης, στη συμβολή της λεωφόρου Μεσογείων με τη λεωφόρο Δημοκρατίας και στα δύο ρεύματα, όπως και στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής.

Στον Πειραιά ζευγάρια αστυνομικών θα πραγματοποιούν ελέγχους στην πλατεία Καραϊσκάκη, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισού με την Πέτρου Ράλλη και σε σημεία όπου παρατηρείται συνωστισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη νοτιοανατολική Αττική έλεγχοι θα γίνονται έξω από το Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, στο σταθμό του Μετρό δίπλα από το Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, στο Μετρό του Ελληνικού, στην πλατεία Γλυφάδας και στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου στη Γλυφάδα.

Στην Καλλιθέα αστυνομικοί θα κάνουν ελέγχους στην πλατεία Δαβάκη. Στο Παλαιό Φάληρο στη συμβολή της Ποδειδώνος με την Αφροδίτης (Τροκαντερό). Στη Νέα Σμύρνη στη συμβολή της Αγίας Φωτεινής με τη Νικολάου Πλαστήρα, στον Άλιμο στη συμβολή της Ποσειδώνος με τη λεωφόρο Αλίμου. Έλεγχοι θα γίνονται, επίσης, στη λεωφόρο Συγγρού (ύψος Φιξ), στην πλατεία Αμερικής, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισού με την Κωνσταντινουπόλεως, στην πλατεία Συντάγματος, στο Χίλτον  και στη συμβολή της Κηφισίας με την Αλεξάνδρας. Μόνιμη παρουσία αστυνομικών θα υπάρχει, επίσης, στη συμβολή της λεωφόρου Λαυρίου με τη λεωφόρο Θορικού (κόμβος Μαρκοπούλου).

Όσον αφορά στις Εθνικές Οδούς, μπλόκα θα υπάρχουν στην Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου (Διόδια Ελευσίνας) και στην Εθνικό Οδό Αθηνών-Λαμίας (Διόδια Αφιδνών).

200.000 ευρώ πρόστιμα σε ένα 24ωρο

Την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 5.00 επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 520 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, εκ των οποίων τα 411 ήταν στην Αττική, τα 49 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ύψος των προστίμων για μετακινήσεις μετά τις 00.30 ανέρχεται στις 78.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας και στην εφαρμογή του μέτρου της χρήσης της σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του μέτρου επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. συνολικά 786 πρόστιμα των 150 ευρώ, συνολικού ύψους 117.900 ευρώ. Συνολικά 132 πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Αττική, 127 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές της χώρας. Το συνολικό ύψος των προστίμων για μη χρήση μάσκας και μετακινήσεις μετά τις 00.30 αγγίζουν τις 200.000 ευρώ, σε μία μόλις ημέρα.

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου ΚαλαφάτηΠΗΓΗ