Απολύτως ικανοποιημένα είναι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων για… ευλαβική τήρηση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα.

«Οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και την Κυριακή του Πάσχα σε βαθμό που ούτε εμείς περιμέναμε. Οι δρόμοι ήταν πραγματικά άδειοι, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά. Το ίδιοι και οι Εθνικές Οδοί αλλά και όλα τα επαρχιακά δίκτυα. Οι εικόνες που παίρναμε την Κυριακή του Πάσχα από τα drones στα κέντρα επιχειρήσεων ήταν πρωτόγνωρες», λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είχε εικόνα το περασμένο τριήμερο για την κίνηση στους δρόμους αλλά και συνολικά για την τήρηση τω ν μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Φαίνεται ότι το «στοίχημα» του Πάσχα για τις Αρχές θα κερδηθεί, καθώς από την εικόνα που έχει η ΕΛ.ΑΣ. και η Πολιτική Προστασία ο κόσμος τήρησε τα μέτρα και έτσι απεφεύχθη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις, τυχόν νέα φάση εξάπλωσης του ιού. Σχεδόν δεδομένο θεωρείται, επίσης, ότι ο ιός δεν εξαπλώθηκε από τις πόλεις στα χωριά, καθώς δεν υπήρξαν μετακινήσεις πολιτών μετά το «σφράγισμα» των διοδίων και των παράδρομων.

Τα λεγόμενα των αξιωματικών της Αστυνομίας επιβεβαιώνονται και από τα νούμερα. Χθες Κυριακή του Πάσχα βεβαιώθηκαν μόλις 106 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα για μετακινήσεις πολιτών εκτός τόπου κατοικίας τους: 54 στην Αττική, 19 στη Θεσσαλονίκη, 13 στην Κρήτη,   5 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 3 στη Θεσσαλία, 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,  2 στην Ήπειρο,  2 στη Δυτική Μακεδονία,  1 στην Πελοπόννησο και 1 στο Νότιο Αιγαίο.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 95 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 835 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 515 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν χθες Κυριακή του Πάσχα μόλις 279 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα , ως ακολούθως: 115 στην Αττική,  37 στη Θεσσαλονίκη,  27 στην Κρήτη,  19 στην Κεντρική Μακεδονία,  16 στο Νότιο Αιγαίο,  13 στην Πελοπόννησο,  12 στο Βόρειο Αιγαίο,  11 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στη Θεσσαλία,   9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,   3 στη Δυτική Ελλάδα, 3 στην Ήπειρο,  2 στα Ιόνια Νησιά και   1 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 46.420 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις και δεν συνελήφθησαν άτομα. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.ΠΗΓΗ