ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Του Αρχιφύλακα Ψαλλίδα Γεωργίου του Ευθυμίου.

Προς : 1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ο.ΑΣ.Υ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

1) ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι Συνάδελφοι.

Το 2020 επιφύλασσε για την ανθρωπότητα και την πατρίδα μας δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η έλευση του θανατηφόρου ιού COVID -19 έχει στοιχίσει ήδη την ζωή σε αρκετούς συνανθρώπους μας , έχει οδηγήσει στις ΜΕΘ χιλιάδες συμπολίτες μας και ακόμα περισσότερους σε κατ’ οίκον περιορισμούς.

Μέσα σε αυτούς και αρκετοί συνάδελφοι μας, οι οποίοι λόγω της φύσης της δουλειάς μας (συχνές μετακινήσεις, περιπολίες, συγχρωτισμός και επαφή με δεκάδες συμπολίτες μας κ.α ) νόσησαν και δυστυχώς μετράμε ήδη τρεις θανάτους συναδέλφων μας που έχασαν την μάχη με τον κορονοϊό.

Οι αντοχές του ΕΣΥ δοκιμάζονται και οι διαθέσιμες ΜΕΘ λιγοστεύουν.

Ειδικά στην επαρχία το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ ή οι υφιστάμενες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία φρονώ ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα πρέπει να βγει μπροστά και να «βάλει πλάτη» για ακόμα μια φορά βοηθώντας τόσο τους συναδέλφους μας όσο και το κοινωνικό σύνολο.

Πως θα γίνει αυτό;

Την χρονιά που διανύσαμε, λόγω της πανδημίας και της παρατεταμένης καραντίνας δεν πραγματοποιήθηκαν το Ετήσιο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, Γενικά Συμβούλια ενώ τα Δ.Σ πραγματοποιούνταν μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ακόμα υπήρξαν ακυρώσεις προγραμματισμένων δράσεων και εκδηλώσεων τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη καταβολή της μηνιαίας συνδρομής των χιλιάδων μελών του συνδικάτου μας, είχαν ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα , τα οποία ενισχύουν σήμερα τα αποθεματικά των ταμείων μας.

Πρόταση μου είναι αυτό το -διόλου ευκαταφρόνητο- ποσό να διατεθεί για την αγορά κλινών ΜΕΘ, αναπνευστήρων και ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία μας με πρωτοβουλία και συντονισμό της Ομοσπονδίας και των κατά τόπους Ενώσεων.

Είναι η ώρα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας τώρα που η «φωτιά καίει».

Κλείνοντας την επιστολή μου θα ήθελα να καταθέσω μια πρόταση που αφορά την Φλώρινα και την ενίσχυση των υπηρεσιών της.

Σήμερα υπηρετούν στην Α.Δ Φλώρινας 550 και πλέον συνάδελφοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από αστυνομικούς – πρώην Συνοριακούς Φύλακες ( 300 περίπου συνάδελφοι) , αστυνομικούς που κατατάχθηκαν στο σώμα πριν το 1996 και νεώτερους αστυνομικούς που εισήχθησαν με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων είναι μεγάλος καθώς οι περισσότεροι διανύουν το πεντηκοστό και πλέον έτος της ηλικίας τους και στα επόμενα χρόνια θα υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων.

Ήδη η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί με τις συνεχόμενες μετακινήσεις προσωπικού στον Έβρο και στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και οι εναπομείναντες συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν και τα κενά που δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού.

Ακόμα είναι σε εκκρεμότητα η διάνοιξη και λειτουργία της τελωνειακής διάβασης στον Λαιμό Πρεσπών όπου θα χρειαστεί να δημιουργηθεί Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου και να στελεχωθεί με αστυνομικό προσωπικό.

Η ενίσχυση λοιπόν της Α.Δ Φλώρινας σε έμψυχο προσωπικό κρίνεται επιβεβλημένη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την μετάθεση συναδέλφων νέων αστυφυλάκων που έχουν τόπο συμφερόντων την Φλώρινα ( υπολογίζεται ότι περίπου 100 συνάδελφοι υπηρετούν μόνο σε υπηρεσίες της Αττικής) αλλά και με την πρόσληψη τουλάχιστον 100 νέων συνοριακών φυλάκων που θα προσληφθούν με κριτήρια εντοπιότητας από την Π.Ε Φλώρινας.

Ο νομός της Φλώρινας, με τις δυο μεθοριακές διαβάσεις στην εσχατιά της πατρίδας μας, δικαιούται ισότιμη αντιμετώπιση σε όλα τα θέματα υγείας, αστυνόμευσης και εργασίας, ιδιαίτερα τώρα που πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση και την μετανάστευση των νέων της περιοχής μας.

Παρακαλώ όπως λάβετε υπ’ όψιν σας τις ανωτέρω επισημάνσεις-προτάσεις και συμπεριλάβετε αυτές στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας μας , γνωστοποιώντας αυτές στην πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου μας.

Επίσης με αγωνία αναμένουμε την έκδοση του νέου Π.Δ που εξήγγειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το βαθμολόγιο, που θα αποκαθιστά τις αδικίες για τους χαμηλόβαθμους.

Ελπίζω αυτήν την φορά οι προτάσεις του συνδικάτου μας αλλά και οι σκέψεις της ηγεσίας να είναι για όλους τους αστυνομικούς ίδιες και να μην υπάρχουν ξανά αστυνομικοί τριών ταχυτήτων.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους τους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους και σε όλους τους συμπατριώτες μας.

Με εκτίμηση

Γιώργος Ψαλλίδας Αρχιφύλακας

(Τηλ:6932610545)ΠΗΓΗ