Α17 …. στο κέντρο της Αθήνας και στην οδό ………… , μεταβείτε με προτεραιότητα η κληση ήρθε από την αστυνομία! Μαχαίρωμα στο λαιμό ενός αγνώστου αλλοδαπού, άστεγου, αναφέρουν επείγον… με προσοχή όμως γιατί είναι χρήστης τοξικών ουσιών απ ότι μας είπαν!!!!!

 

Η άφιξή μας έγινε σε ελάχιστα λεπτά της ώρας καθώς η σειρήνες δεν άφηναν και πολλά περιθώρια στους οδηγούς που είχαν βγει για να γιορτάσουν το ρεβεγιόν… άνοιγαν δρόμο ως σαν να πραγματοποιούσαν χορογραφία συντονισμένη….

Στο σημείο….. μηχανές των ανδρών της ΔΙΑΣ….. περιπολικό…. 4 αστυνομικοί με τις στολές τους μέσα στο αίμα….

 

— Τι γίνεται παιδιά….;

 

— Εδώ έλα εδώ… τον μαχαίρωσαν στο λαιμό με σπασμένο μπουκάλι… ήταν κάτω από το sleeping bag του και τον ανακαλύψαμε κατά τύχη περνόντας από το σημείο….. Φαινόταν να τρέχει αίμα στο πεζοδρόμιο… δεν είχαμε γάντια και τον ταρακουνήσαμε με το άρβυλο για ασφάλεια, υπό το φόβο μήπως υπάρχει κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα στο αίμα του… ανταποκρίθηκε ελάχιστα, κρατούσε το λαιμό του και έδειχνε να πονά πολύ… ίσα που καταφέραμε και του τοποθετήσαμε στο λαιμό κάποιες γάζες… αιμορραγεί ακόμη … έχει πιεί ποσότητα αλκοόλ!!!

 

–Φτάνει παιδιά καλά μέχρι εδώ… τώρα αναλαμβάνουμε εμείς…

 

Ευτυχώς το τραύμα ήταν σχετικά επιπόλαιο.. δεν είχε κόψει αρτηρία… η αιμορραγία ήταν φλεβική αλλά είχε ήδη χάσει αρκετό αίμα… έγιναν όλα τα δέοντα με τον απόλυτο σεβασμό!!!

Έλα φίλε, καταλαβαίνεις καθόλου Ελληνικά αραγε;;; Θα σε φτιάξουν αυτοί στο νοσοκομείο, όλα τα φτιάχνουν αυτοί…. δεν θα κοιτάξουν το χρώμα σου, ούτε την καταγωγή σου…. δεν θα δουν αν είσαι άστεγος ή τοξικο-εξαρτημένος….

θα σε φτιάξουν, όλα τα φτιάχνουν αυτοί!!!

 

Μεταφέρθηκε με την προσοχή που αρμόζει σε μια ανθρώπινη ψυχή, παραδόθηκε ως κατεπείγον στα ΤΕΠ του νοσοκομείου και μπήκε στο χειρουργείο σε ελάχιστή ώρα…. Το feedback μετά από 5 περίπου ώρες ήταν θετικό… όλα πήγαν καλά…. ο ίδιος βέβαια θα επιστρέψει στην καβάτζα του… εκεί που επιθυμεί να βρίσκεται σε λίγο καιρό…και πάλι κάποια στιγμή θα μας χρειαστεί…. άθελά του ίσως…

 

Τις νύχτες η δουλειά μας είναι πολύ περίεργη…. Η παρουσία της Ελληνικής αστυνομίας διασφαλίζει την ακεραιότητά μας πολλές φορές, αλλά και προλαβαίνει το μοιραίο όπως στην προκειμένη περίπτωση…

 

Όποιος αμφιβάλει για το πως συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση, είναι προσκεκλημένος να κάνει μαζί μας μερικές νυχτερινές βάρδιες στο κέντρο της Αθήνας με ασθενοφόρο επειγόντων περιστατικών….

 

Το post μου αυτό έρχεται απέναντι στις άθλιες αναρτήσεις των τελευταίων ημερών που θέλουν να δείξουν ότι οι ένστολοι μπροστά στη θέα ενός αστέγου, συμπεριφέρονται ως σαν να βλέπουν ένα ζώο στο οδόστρωμα….Προσπαθούν να τους στοχοποιήσουν με αναφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι κάτι που το βλέπουμε σε καθημερινή βάση στα περιστατικά που καλούμαστε να επέμβουμε από κοινού! Άλλωστε οι καταγγέλλοντες, τους αστέγους τους βλέπουν μόνο σε φωτογραφίες και αν τύχει να τους βρουν μπροστά τους, γυρνούν το κεφάλι 180 μοίρες σφυρίζοντας αδιάφορα – Ντροπή απλώς!

Καλή δύναμη σε όλα τα αλάνια που δρουν στους δρόμους για το κοινό καλό! Χρόνια πολλά με υγεία, υπομονή και πολύ δύναμη!

 

Ε.Κ.Α.Β.-ΕΛ.ΑΣ

 

Σάκης Καρακατσάνης

Διασώστης ΕΚΑΒ

Κεντρική Υπηρεσία Αθηνών

 

 

 ΠΗΓΗ