Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την καταβολή επιδόματος σε αστυνομικούς και υπαλλήλους καθαριότητας. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ακόμη πως εξετάζεται και το θέμα των φοιτητικών ενοικίων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα για το αν θα δοθεί επίδομα επιβράβευσης και στους αστυνομικούς ή και αν θα υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που πληρώνουν στο ακέραιο το ενοίκιο ενώ οι σχολές έχουν κλείσει, είπε ότι και τα δύο αυτά θέματα «αξιολογούνται και στην ώρα τους θα ανακοινωθούν».

Όσον αφορά στην επανεξέταση των πρωτοβουλιών οικονομικής στήριξης τον Μάιο, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως θα γίνει στη βάση των εξελίξεων που θα έχουμε και στο υγειονομικό πεδίο και των συστάσεων της ειδικής επιτροπής για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοιού. «Πιθανόν το 1 δισ. ευρώ να επαναληφθεί το μήνα Μάιο» προανήγγειλε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τονίζοντας πως ήδη έσπευσαν να αξιοποιήσουν πρώτες το μέτρο περίπου 70.000 επιχειρήσεις.

Στα άμεσα μέτρα που ανέφερε ήταν το ειδικό πρόγραμμα για το υπουργείο Πολιτισμού μέσα από τα 10 εκατ. που έχουν ήδη δοθεί αλλά και ειδικές δράσεις για τους «αόρατους» εργαζόμενους που δεν τους «βλέπει» στο σύστημα προστασίας των ΚΑΔ και της ΕΡΓΑΝΗ. «Υπάρχει μία κατηγορία συμπατριωτών που αμείβεται με άλλους όρους όχι με όρους μισθωτού. Υπάρχουν πάρα πολλοί αόρατοι εργαζόμενοι, είπε και αυτό χρειάζεται μία εξειδικευμένη προσέγγιση «και αυτή κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας».

Όσον αφορά στον Τουρισμό ανέφερε πως «επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μέσα στο μήνα Απρίλιο θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις. Επιπλέον βοήθεια θα υπάρχει και στην ακτοπλοΐα και στην αεροπλοϊα και στον πρωτογενή τομέα, στους κλάδους που πλήττονται».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η πρόβλεψη για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι ύφεση 5%-10% και κάτι αντίστοιχο πρέπει να περιμένουμε και για την Ελλάδα. Απέφυγε ωστόσο να δώσει εκτίμηση για ακριβές μέγεθος συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας (που λήγει κανονικά στα τέλη Απριλίου), ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή. Κληθείς να σχολιάσει εάν είναι για το οποίο δεν θέλουν να ακούσουν οι θεσμοί, ξεκαθάρισε πως τα πράγματα «δεν είναι έτσι» και πρόσθεσε πως δεν ξέρει από πού προέκυψαν αυτές οι πληροφορίες.

Πηγή: ethnos.grΠΗΓΗ