Σκληρή γλώσσα υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές έναντι της Τουρκίας με ψήφισμά τους με το οποίο καταδικάζουν τις παράνομες δραστηριότητές της στα Βαρώσια και στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.

Το ΕΚ καταδικάζει με το ψήφισμά του «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια» και προειδοποιεί ότι «το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού».

Με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ψήφους 631 υπέρ, τρεις κατά και 59 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία «να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ (σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω μιας πολιτικής παράνομων εποικισμών».

Ζητούν μια βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού της Κύπρου και του λαού της η οποία μπορεί να βρεθεί «μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων» και προτρέπουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να διατηρήσει την ενότητά του έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις».

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές έχουν υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση «με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ» και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν επίσης από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί επίσης ότι «καθώς η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα» και καταγγέλλει τις «παράνομες και μονομερείς στρατιωτικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο» οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου».

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης την άμεση δέσμευση της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, καθώς και τις ενέργειές της στη Λιβύη και τη Συρία.

Προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση, η καθώς με επιστολή της στον ΟΗΕ ζητά διάλογο με την Ελλάδα ενώ θα συνεχίζει τις παράνομες έρευνες της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με τη συγκεκριμένη επιστολή ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας απαντά στην επιστολή της Ελλάδας με την οποία κατήγγειλε τις παράνομες έρευνες του «Όρουτς Ρέις». Σε αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το πλοίο πραγματοποιεί έρευνες στην «τουρκική» υφαλοκρηπίδα καθώς κι ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα με τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της στην περιοχή.

«Η επιλεκτική ερμηνεία της Ελλάδας στο δίκαιο της θάλασσας σχετικά με το ρόλο των νησιών στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η ταυτόχρονη παραμέληση της αρχής της ευθυδικίας ως θεμελιώδους κανόνα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων είναι ενδεικτικές της επιμονής της Ελλάδας να διατηρήσει τις μαξιμαλιστικές και υπερβολικές αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας. Ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως περιγράφεται παραπάνω, η Τουρκία τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διμερή και πολυμερή φόρουμ και είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση το συντομότερο δυνατόν» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)





ΠΗΓΗ