Το δρόμο για το αρχαίο πήραν οι τελευταίες δικογραφίες που αφορούσαν σε πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Ο λόγος για τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, και τον πρώην Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, o επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, αφού μελέτησε και αξιολόγησε τις διατάξεις των επίκουρων εισαγγελέων κατέληξε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία η έρευνα ήταν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι που χειρίστηκαν την έρευνα, τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου, άποψη που υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, όσο και ο Παναγιώτης Καψιμάλης, εισαγγελέας που ανέλαβε να την τελική μελέτη του φακέλου.
Στην περίπτωση του κ. Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη, ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις, αλλά διαφορετική άποψη διατύπωσαν οι άλλοι δυο επίκουροι, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας και ο εποπτεύων την έρευνα κ. Καψιμαλης.
Η δικογραφία μπήκε στο αρχείο για εννέα από τους δέκα συνολικά πολιτικούς που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση, ενώ στη δικαιοσύνη βρίσκεται το σκέλος που αφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, ο οποίος έχει ζητήσει και ο ίδιος να εκκαθαριστεί από τη δικαιοσύνη η υπόθεση του. Υπενθυμίζεται, ότι η ανακρίτρια έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής της υπόθεσης, αλλά τον τελικό λόγο έχει το δικαστικό συμβούλιο, μετά την διατύπωση αντίθετης άποψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Αβραμόπουλος: Ανοίγει το κεφάλαιο της αυστηρής τιμωρίας των σκευωρών
Η ολοκλήρωση της έρευνας των πολιτικών που συκοφαντήθηκαν στη σκευωρία NOVARTIS ανοίγει το πιο σημαντικό κεφάλοιο της πλήρους αποκάλυψης όλων των πτυχών της σκευωρίας, της απόδοσης ευθυνών σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και της υποδειγματικής και αυστηρής τιμωρίας της συμμορίας των σκευωρών, τονίζει σε δήλωση του ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ολόκληρη η δήλωση του Δ.Αβραμόπουλου είναι η ακόλουθη:
«Η ολοκλήρωση της έρευνας των πολιτικών, που συκοφαντήθηκαν στη σκευωρία NOVARTIS, την οποία νοσηρά και εγκληματικά μυαλά έστησαν κατά λειτουργών της Δημοκρατίας και της ίδιας της πολιτείας, ανοίγει το πιο σημαντικό κεφάλαιο, αυτό της πλήρους αποκάλυψης όλων των πτυχών της σκευωρίας, της απόδοσης ευθυνών σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και της υποδειγματικής και αυστηρής τιμωρίας της συμμορίας των σκευωρών.
Για όλα τα πρόσωπα που συκοφαντήθηκαν δεν υπήρξε και δεν υπάρχει θέμα εκδίκησης. Γιατί η εκδίκηση δεν είναι δικαιοσύνη. Η τιμωρία όμως είναι.
Διότι μόνον έτσι θα προστατευθούν οι θεσμοί, η Δημοκρατία και η αξιοπρέπεια των λειτουργών της, ώστε να μην ξαναζήσουμε στην Ελλάδα τέτοια νοσηρά και εγκληματικά φαινόμενα.
Σε ό,τι με αφορά οι τίτλοι τέλους θα μπουν, όταν αποκαλυφθούν και τιμωρηθούν αυστηρά οι σκευωροί και εκείνοι που ανέλαβαν να εκτελέσουν τα ″συμβόλαια″ εξόντωσης».
Η αντίδραση Γεωργιάδη
«Δήλωσή μου, για την σημερινή μου Αρχειοθέτηση από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τις κατηγορίες εναντίον μου για την υπόθεση Novartis!» αναφέρει ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στο βίντεο που ανήρτησε στο twitter λέγοντας χαρακτηριστικά «Είχα πάντα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».
Δήλωσή μου, για την σημερινή μου Αρχειοθέτηση από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τις κατηγορίες εναντίον μου για την υπόθεση Novartis! pic.twitter.com/e3yX8c1ukT
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) January 24, 2022
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Αδωνι Γεωργιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προέβη στην εξής δήλωση:
«Μετά από τέσσερα χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την εκκρεμή δικογραφία εξονυχιστικά ερεύνησαν επτά εισαγγελείς πλημμελειοδικών και εφετών, η δικαιοσύνη θεσμικά μίλησε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της νέας Δημοκρατίας και υπουργός ανάπτυξης, δεν τέλεσε κανένα αδίκημα. Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι ευτυχώς στο δικαϊκο μας σύστημα οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο, ταυτότητα και αποδείξεις είναι απόλυτα αναξιόπιστοι».
Πηγή: Dikastiko.gr