Eurokinissi

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση που έκανε απόψε για τις πυρκαγιές στα Βίλια και την Λαυρεωτική, απαντώντας σε επικριτικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστέρηση στην επέμβαση.

Ο υπουργός έδωσε ειδικά απαντήσεις και για το γεγονός ότι δεν επιχείρησε από την πρώτη στιγμή το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200, στις χτεσινές πυρκαγιές, λέγοντας ότι ήταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, η οποία ήταν πιο ενδελεχής, λόγω της πτώσης του ιδίου τύπου αεροσκάφους στην Τουρκία, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ άτομα.

Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα Βίλια, όπου σήμερα οι δυνάμεις αντιμετώπισαν πολλές αναζωπυρώσεις, ενώ στην Λαυρεωτική η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι όλοι παραμένουν σε επιφυλακή και επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους και τις επόμενες μέρες καθώς οι συνθήκες ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών.

Για τις επικρίσεις που δέχτηκε το υπουργείο και η Πολιτική Προστασία σε σχέση με την κινητοποίηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε:

 «Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε διάφορα δημοσιεύματα. Θα πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουμε ότι, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που χρειάστηκε να επέμβουν για την αντιμετώπιση των δύο πυρκαγιών ήταν άμεση. Αναφορικά με τη συμμετοχή των εναερίων μέσων στις 2 χθεσινές πυρκαγιές, σας γνωρίζουμε ότι, στο Λαύριο επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα και στα Βίλια 21 εναέρια μέσα.

Όσο αφορά τη συμμετοχή του Beriev-200 στις χθεσινές πυρκαγιές, το συγκεκριμένο αεροσκάφος λόγω συμπλήρωσης 50 ωρών πτήσης, βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση από τις 13 Αυγούστου και ώρα 06:08 και μάλιστα, αυτή η συντήρηση έγινε πιο ενδελεχής, λόγω του ατυχήματος που προηγήθηκε στην Τουρκία σε ιδίου τύπου αεροσκάφος».

Σε ότι αφορά τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και ειδικά για τις δύο μεγάλες της Αττικής ο υπουργός είπε:

«Σήμερα εκδηλώθηκαν 50 νέες πυρκαγιές και μαζί με εκείνες που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια διαχειρίζονται συνολικά 98 πυρκαγιές.

Εχθές κληθήκαμε να διαχειριστούμε 2 μεγάλες πυρκαγιές στη Λαυρεωτική και στα Βίλια.

• Στη Λαυρεωτική, η πυρκαγιά είναι πλέον οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, γι αυτό οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές ενώ μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 8 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μαζί με τα 2 Ilyushin Il-76 κυρίως για την ασφάλεια της πυρκαγιάς.

• Στα Βίλια η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Σήμερα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας αντιμετωπίσαμε αρκετές αναζωπυρώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των τροφίμων από το γηροκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ». Στις 06:20 τα ξημερώματα, ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 οι κάτοικοι των οικισμών Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και ’Αγιος Σωτήρας, προκειμένου να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση. Παραμένουν ισχυρές οι δυνάμεις και σήμερα επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Μαζί μας στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία. Μετά την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δευκαλίων ο Ελληνικός Στρατός παρέχει συνδρομή με 40 στελέχη ως πεζοπόρο τμήμα αλλά και με χωματουργικά μηχανήματα.

Μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν περιοδικά 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων του Beriev-200 αλλά και των 2 Ilyushin Il-76.

Από κοινού δίνουμε τη μάχη μαζί με εθελοντές πυροσβέστες, με την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση που διαθέτουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις και στις δύο πυρκαγιές συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όλοι μας παραμένουμε σε επιφυλακή.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι συνθήκες που ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΠΗΓΗ