Ώρες μετράμε για να ανακοινωθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης – «σημειακές παρεμβάσεις» τα αποκαλεί- σχετικά με το τι θα ισχύσει μέσα στην εορταστική περίοδο, προκειμένου να καθυστερήσει η διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι αυτά θα αφορούν και εμβολιασμένους, καθώς κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, ειδικά από την στιγμή που μέσα στις γιορτές αυξάνονται οι συναθροίσεις.

Αυτό ουσιαστικά προανήγγειλε ο Γιάννης Οικονόμου τη Δευτέρα (20/12). Μετά τις ανακοινώσεις που έκανε στο μπρίφινγκ, περί μελέτης από την πλευρά της κυβέρνησης να υποχρεώνονται και οι εμβολιασμένοι σε διενέργεια rapid test τις ημέρες των εορτών, σε δηλώσεις του (Mega) το απόγευμα της ίδιας μέρας, συγκεκριμενοποίησε ότι αυτή η μελέτη αφορά τις εξόδους των πολιτών στα ρεβεγιόν, δείγμα του ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις οριστικές αποφάσεις.

«Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων -θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά-, εκτός από το ότι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει επίσης προαναγγείλει ότι το κόστος αυτών των τεστ θα επιβαρύνει τους πολίτες.

Από τις ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν αφού πρώτα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, αναμένεται να λυθούν και κάποιες απορίες που προκύπτουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η υποχρέωση για διενέργεια rapid test θα είναι μόνο για τα ρεβεγιόν ή υπάρχει περίπτωση να αφορά περισσότερες μέρες; Και για ποιους χώρους ακριβώς; Μόνο για χώρους διασκέδασης ή για τον οποιοδήποτε κλειστό χώρο, όπως ένα κατάστημα εστίασης, ένα θέατρο ή έναν κινηματογράφο; Πιθανότατα το μεσημέρι ή το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη, αυτές οι απορίες θα απαντηθούν.

Αυξημένοι έλεγχοι κατά την εορταστική περίοδο

Σε κάθε περίπτωση, κομβικής σημασίας είναι η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας από τους πολίτες, λένε από την κυβέρνηση, ειδικά ενόψει των εορτών και με δεδομένους τους κινδύνους που προκαλεί η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. «Για το σκοπό αυτό θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι και θα επιστρατευτούν όλα τα κλιμάκια ελέγχου. Περίπου 10.000 αστυνομικοί βρίσκονται πλέον καθημερινά στους δρόμους και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, σε συνεργασία και με άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες», προειδοποιούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Πιθανόν τα μέτρα για τις γιορτές να μην είναι τα τελευταία

Πάντως η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για τους ρυθμούς μετάδοσης της Όμικρον και τα μέτρα που θα ληφθούν για τις γιορτές είναι πολύ πιθανό να μην είναι τα τελευταία. «Στην Ελλάδα τα κρούσματα της νέας παραλλαγής είναι ελάχιστα, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι αύξησή τους είναι απλά ζήτημα χρόνου», λένε από την κυβέρνηση ενώ επιστήμονες δεν αποκλείουν σε λίγες ημέρες η Όμικρον να είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη. Την ανησυχία του δεν έκρυψε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας που μίλησε σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορονοϊό, που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η κατάσταση μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μια μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη».

Ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν πρόσθετους περιορισμούς. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα εφαρμοστούν νέα μέτρα και στη χώρα μας, πέρα από αυτά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα γενικό lockdown. Όμως υπάρχουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας που δεν βγάζουν από το τραπέζι μία τέτοια αναγκαστική επιλογή.

Τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον των ειδικών θα εστιαστεί στην καθημερινή μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων καθώς το βασικό χαρακτηριστικό της Όμικρον –όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία- είναι η ταχύτατη μετάδοση της. Και αν διαπιστωθεί ότι η κατάσταση δυσκολεύει πολύ, τότε θα υπάρξουν περισσότερες εισηγήσεις για επιβολή νέων μέτρων.

Τι μπορεί να μπει προς μελέτη; Από ένα mini lockdown, έως τη χρονική μετάθεση του ανοίγματος των σχολείων και των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων ταυτόχρονα με την εφαρμογή τηλεκπαίδευσης και την αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας.

Όλα θα κριθούν από τη μετάδοση της νόσου και από τη διεύρυνηση της εμβολιαστικής κάλυψης, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι το εμβόλιο είναι το κυριότερο εργαλείο για την αναχαίτηση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας .





ΠΗΓΗ