Eurokinissi

Νίκος Χαρδαλιάς

Συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, παρουσία δημοσιογράφων, παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς που έχει ως αντικείμενό της τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έγινε μετά και την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για την απουσία δημοσιογράφων από τις ενημερώσεις για τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.

Η εικόνα των πυρκαγιών είναι πολύ βελτιωμένη. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς που φορούσε πουκάμισο με το σήμα της πολιτικής προστασίας.

Στην Εύβοια όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Διατηρούνται ισχυρές οι επίγειες δυνάμεις, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην Ηλεία υπάρχουν μικρές, διάσπαρτες αναζωπυρώσεις σε δύσβατα σημεία, κυρίως πλησίον των οικισμών Βασιλάκι και Νεμούτα. Στην Γορτυνία Αρκαδίας υπάρχει ύφεση με μικρές ενεργές εστίες.

Στην ανατολική Μάνη η πυρκαγιά είναι γενικά οριοθετημένη και το μέτωπο της Φωκίδας σήμερα θα κλείσει.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στην έναρξη του καλοκαιριού και αν απέδωσε είπε προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί, και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των καθαρισμών που προηγήθηκε σε επίπεδο πρόληψης. Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα, τα κάναμε 74, ακριβώς επειδή βλέπαμε τι έρχεται.

 «Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και δεν είναι κατάλληλη ώρα για αναλύσεις, όταν υπάρχει κρίση», είπε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο σχόλιο δημοσιογράφων ότι δεν απαντάει όλες αυτές τις μέρες σε ερωτήσεις.

«Εάν δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν θα την είχαμε ανασχέσει στην Μαλακάσα και δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει αν είχε φτάσει Ωρωπό. Αν δεν είχαμε καθαρίσει τους Θρακομαδεδόνες θα είχαμε χάσει 4πλασιο αριθμό σπιτιών. Αν δεν είχαμε καθαρίσει στο Τατόι στην πρώτη πυρκαγιά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να την ανασχέσουμε».

Είχαμε 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες, τόνισε. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις χειρότερες μετεωρολιγικές συνθήκες στην ιστορία του πυροσβεστικού σώματος.

Στο ερώτημα για το πότε ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, απάντησε πως αυτό έγινε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ για την κατάσταση της φωτιάς, είπε και ενημέρωσε πως ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε στις 21:30 το βράδυ

Με περισσή έκπληξη διάβασα κριτική ότι αργήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Ενεργοποιήθηκε άμεσα όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά, απάντησε σε άλλη ερώτηση, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται την οργή των ανθρώπων που βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν.

Eurokinissi

Συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές, Τρίτη 10 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Τι συμβαίνει με τα ενάερια μέσα

Από τα 73 εναέρια μέσα (μετά και το ένα που κατέπεσε στη Ζάκυνθο), τα 67 είναι μέσα πυρόσβεσης, διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς. Τα υπόλοιπα είναι ενάερια συντονιστικά κέντρα και μέσα μεταφοράς προσωπικού που συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Υπάρχει αντίληψη ότι όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης πετούν ταυτόχρονα την ίδια ώρα. Από τα 67, τακτικά τα 6 με 7, έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις -η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις και τα ελικόπτερα παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν σημαντικές περιοχές απο τυχόν πυρκαγιά (πχ. το ελικόπτερο της Καβάλας βρίσκεται εκεί για τυχόν πυρκαγιά στο δάσος Δαδιάς). Aπό τα υπόλοιπα 40, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά, ανέφερε.

Για την Εύβοια συγκεκριμένα, ο Ν. Χαρδαλιάς, δείχνοντας σχετική φωτογραφία από το συντονιστικό εναέριο μέσο, εξήγησε ότι υπάρχει εύλογα ένα τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. «Όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα», είπε. «Είναι πολύ κίνδυνο με τους κάδους και τα καλώδια να πετάνε οι πιλοτοι μας».

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε μια εικόνα του πύρινου μετώπου στην Εύβοια, όπου διακρίνεται «ένα τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών».

Όπως είπε, «όταν βρεθεί δίοδος, περνούν από μέσα ελικόπτερα και επιχειρούν».

«Η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα. Για να πετάξει κάποιο μέσο πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: πώς θα προσεγγίσει, πού θα ρίξει και πώς θα φύγει. Χωρίς μία από αυτές δεν γίνεται να πετάξει τίποτα».

«Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών και ακολουθήσαμε όλα τα πρωτόκολλα», συνέχισε για να αναφερθεί στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τα εναέρια μέσα να «διασκορπιστούν».

«Είχαμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες. Μέσα σε έξι ώρες ξέσπασαν 10 πυρκαγιές που απασχολούσαν 52 εναέρια μέσα», ανέφερε, κάνοντας λόγο για μία από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και για μια πρωτοφανή κατάσταση με το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών ταυτόχρονα.

«Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυργκαγιά είχαμε 59 πυρκαγιές σε μία μέρα».

«Όταν έχεις μια τέτοια κατάσταση, το μείζον ζήτημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όσα πυροσβεστικά ήταν στις φωτιές και δεν επιχειρούσαν ήταν γιατί έμεναν πίσω προκειμένου να προστατέψουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους», ανέφερε επίσης.

Eurokinissi

Συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές, Τρίτη 10 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

 

«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

Ερωτηθείς, δε, σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του, τόνισε ότι αυτή βρίσκεται πάνω – πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού, καθώς περνάει εξετάσεις καθημερινά.

«Κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια μαχαιριά στην καρδιά μας», είπε, υποστηρίζοντας ότι την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούσαν τους μαχητές.

«Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και η δική μου είναι πάνω πάνω και είναι κάτι που το ξέρω από την πρώτη στιγμή γιατι καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω, μαζί με αυτά τα παιδιά της πολιτικής προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις, στο πεδίο, στα κέντρα επιχειρήσεων, που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», είπε για το θέμα της παραίτησής του, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα, αλλά μοιράστηκε ένα όραμα με τον πρωθυπουργό για τη δημιουργία ενός εθνικού μηαχνισμού που θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην απόλυτη κλιματική απορρύθμιση.

«Αυτές τις μέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη. Την ώρα της μάχης, κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές», είπε.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού, επετράπη η είσοδος σε μόλις 20 εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 





ΠΗΓΗ