EUROKINISSI/ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

.

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και να συνεχίζεται η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όμως ειδικοί και κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση των πολιτών, κινούνται προς την εφαρμογή μέτρων σχετικής χαλάρωσης, τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα.

Καθοριστικό ρόλο στην τελική εισήγηση των ειδικών και στις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν αύριο (19/3) το απόγευμα, παίζει η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και το ότι έχει μεγαλώσει η ημέρα.

Με αυτά τα δεδομένα, κρίνεται ασφαλέστερο να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κινηθούν για περισσότερες ώρες σε κάποιον ανοιχτό χώρο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των ειδικών αναμένεται να εισηγηθεί:

-H απαγόρευση των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, να μεταφερθεί από τις 19:00 που είναι έως τώρα, στις 21:00.

-Στον κωδικό 6 να ενταχθεί και πάλι η χρήση αυτοκινήτου, κάτι που απαγορεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

-Συζητείται η πιθανότητα να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι. Δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, είναι όμως ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι.

-Να ανοίξουν από τη Δευτέρα 22/3 τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών, καθώς έχει κριθεί ότι επειδή λειτουργούν με ραντεβού και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση. Έτσι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα σταματήσουν οι επισκέψεις στο σπίτι –οι οποίες δύσκολα ελέγχονται- που κάνουν επαγγελματίες αυτών των χώρων.

Ακόμα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή των σχολείων, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι – πέρα από αυτά που θα εισηγηθούν οι ειδικοί- ο σχεδιασμός προβλέπει την ενίσχυση του ΕΣΥ με την συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα, η αύξηση των τεστ τα οποία θα γίνονται στοχευμένα σε επιβαρυμένες περιοχές και το λελογισμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων που δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση.

Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση, η τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Το τι τελικά θα αποφασισθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Παρασκευής από τον Νίκο Χαρδαλιά.





ΠΗΓΗ