Υπό στενή παρακολούθηση είναι οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», που απέπλευσε από τη Μερσίνη, στο πλαίσιο «φιέστας» από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο παρά την εμπρηστική ρητορική από τον ίδιο και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του, το σκάφος φαίνεται να πλέει εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα- 55 χλμ από την Αττάλεια.

Γενικότερα, μέχρι τώρα οι ενδείξεις είναι πως το γεωτρύπανο θα κινηθεί για τις πρώτες του έρευνες σε μη διαφιλονικούμενες ζώνες (δηλαδή εκτός της κυπριακής ΑΟΖ), κάτι που αναφέρουν και τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ. Όπως είπε ο Ερντογάν, το πλοίο θα επιχειρήσει 55 χλμ από την περιοχή Γκαζίπασα στην Αττάλεια (σημείο Yorukler 1).

Σημειώνεται πως η τουρκική navtex για την εν λόγω περιοχή ισχύει ως τις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βγουν νέες οδηγίες, για κίνηση νοτιότερα (πιο κοντά ή μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ). Αξίζει να αναφερθεί πως στην Τουρκία έχουν ακουστεί φωνές αποδοκιμασίας: Ενδεικτικά, το think tank του αντιναύαρχου ε,α, Τζιχάτ Γιαϊτζί – υπέρμαχου της «Γαλάζιας Πατρίδας»– υποστήριξε ότι η Τουρκία «παγιδεύεται» στον κόλπο της Αττάλειας με αυτή την επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο.

Δεν έλλειψε πάντως η εμπρηστική ρητορική, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως «ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που κινούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τους συμμάχους τους στη Δύση. Επίσης, τόνισε πως «οι έρευνες και οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο είναι εντός της δικαιοδόσιας μας, δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό…το πλοίο μας δεν θα σταματήσει, θα πάει και σε άλλα σημεία και θα συνεχίσει να ψάχνει για αέριο μέχρι να βρει».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έχει πει ότι η αποστολή του γεωτρύπανου θα διαρκέσει δύο μήνες. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δεν έχει στείλει γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο από τότε που αποσύρθηκε το «Γιαβούζ» τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σημειώνεται πως σε ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις προέβη και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στο Καστελόριζο και λέγοντας ότι «μπορούμε να φτάσουμε κολυμπώντας» – προσθέτοντας πως «μπορεί να συμβεί και αυτό»- και στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως η Τουρκία θέλει να επιλυθούν «ολιστικά» τα ζητήματα, κατηγορώντας την Ελλάδα πως «δεν έχει τη βούληση» για την επίλυσή τους.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου συνέστησε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω σε ότι έχει να κάνει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία» και καλώντας τον Τούρκο υπουργό Άμυνας σε διοργάνωση «αγώνα ειρήνης» ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους κολυμβητές.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Daily Sabah, Reuters, Associated Press, ΣΚΑΪ





ΠΗΓΗ