Δύο τουρκικά μαχητικά εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό εναέριο χώρο και πλησίασαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, που κάνει λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων» αναφέρεται σχετικά.

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

ΓΕΕΘΑ: 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου

Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Πλαίσιο εντάσεων

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τουρκικών προκλήσεων, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει στο International Migration Review Forum στη Νέα Υόρκη πως «οι επαναπατρισμοί μεταναστών από την Ελλάδα στο Αιγαίο και η κακομεταχείρισή τους στα σύνορα έχουν κοστίσει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Είναι λυπηρό να βλέπεις πως η Frontex εμπλέκεται σε αυτές τις ενέργειες».

Επίσης, την Πέμπτη, ημέρα επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εξέδωσαν «εμπρηστικές» ανακοινώσεις, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές για προσπάθεια «παραποίησης της ιστορίας» και «παραληρηματικές και αβάσιμες» δηλώσεις περί της Γενοκτονίας, και κάνοντας λόγο για «τρομακτικές φρικαλεότητες» στην Ανατολία κατά το παρελθόν από την Ελλάδα.





ΠΗΓΗ