Eurokinissi

Φωτογραφία αρχείου

Τσεβάς και Σαρτζετάκης, οι δυο εισαγγελείς που άφησαν το ανεξίτηλο στίγμα τους στα δικαστικά και πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Ο πρώτος ήταν ο εισαγγελέας που τους πρώτους μήνες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας διερεύνησε την υπόθεση του Πολυτεχνείου, και συνέταξε το πόρισμα του 1975 για τους 18 επιβεβαιωμένους επώνυμους νεκρούς του Πολυτεχνείου (*). Σε όλο το διάστημα της έρευνάς του, αμέσως μετά την πτώση της χούντας, όλη η Ελλάδα συγκλονιζόταν από μεγάλες αντιχουντικές διαδηλώσεις για την πλήρη δικαίωση των θυμάτων και του αγώνα του Πολυτεχνείου.

Κυρίαρχο σύνθημα στις διαδηλώσεις ήταν το περίφημο «Τσεβά να γίνεις Σαρτζετάκης»! Σαν τον νεαρό ανακριτή Σαρτζετάκη, που στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη επιτελούσε, όπως παραδέχτηκε ακόμη και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της ΕΡΕ, «τὸ ἔργον του μὲ ὅλην τὴν ἀμεροληψίαν καὶ τὴν ἀντικειμενικότητα καὶ μὲ ὅλην τὴν συναίσθησιν τῆς εὐθύνης καὶ τοῦ καθήκοντος», αν και δεχόταν πανταχόθεν αφόρητες πιέσεις.

Ίσως αυτό από μόνο του ν’ αρκεί για να τιμήσει κανείς δεόντως τον αποβιώσαντα όχι μόνο αδέκαστο δικαστή, τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ευπατρίδη Χρήστο Σαρτζετάκη, αλλά και έναν λόγιο, που έμεινε, παρά τα όποια λάθη ή τις υπερβολές του, πάντα πιστός στις απόψεις του για τον Ελληνισμό, το ελληνικό έθνος και τον ελληνικό λαό.

(*) Σύμφωνα με νεότερη έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λ. Καλλιβρετάκη, οι επώνυμοι νεκροί ανέρχονται στους 24 και οι νεκροί αγνώστων στοιχείων στους 16.





ΠΗΓΗ