O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στην ομιλία του στο Κογκρέσο παρακάλεσε να μην τα δώσουν (τα νέα μαχητικά F-16) στηνΤουρκία, με τρόπο που δεν αρμόζει στο πνεύμα της συμμαχίας. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, μα δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα» είπε, σε συνέντευξή του στο NTV, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια σχετικά πιο θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, και οι διαπραγματεύσεις για την αγορά νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων είναι σε καλή πορεία.

Ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν στο μνημόνιο που υπεγράφη, προειδοποιώντας πως «αν δεν συμμορφωθούν, δεν θα τις δεχτούμε στο ΝΑΤΟ».

«Οι δύο χώρες πρέπει να επικαιροποιήσουν τους νόμους τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία. Το μνημόνιο κατανόησης είναι πολύ επωφελές σε αυτές τις χώρες. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται για πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Λένε “η προπαγάνδα είναι ελεύθερη εκτός αν υπάρξει τρομοκρατική επίθεση”. Μα δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν αυτό πια. Αυτό θα εμποδίζει το ΡΚΚ να στρατολογεί προσωπικό» είπε ο Τούρκος υπουργός.





ΠΗΓΗ