Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλιώς «θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία τους», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, να απαντά κάνοντας λόγο για ανιστόρητες αναφορές που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο, και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να τονίζει πως «είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

«Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες: Η Ελλάδα να μην στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να εξοπλίζουν αυτά τα νησιά και πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εξάλλου εμείς ως Τουρκία προχωρήσαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ.

Όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η Ελλάδα «παραβίασε το status των νησιών του Αιγαίου», καλώντας την Αθήνα σε «αποστρατιωτικοποίηση» αλλιώς «θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Παράλληλα, σχολίασε τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, λέγοντας πως «διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα, το ζήσαμε πολύ αυτό. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας».

«Αυτό που κάνουν Μητσοτάκης και Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο να επικρίνουν την Τουρκία, αλλά και να εκστρατεύουν εναντίον της αμυντικής βιομηχανίας μιας συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ. Κάνουν λόμπι. Είναι αυτό συμβατό με το πνεύμα της συμμαχίας;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως «για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος μας έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουμε στον μηχανισμό συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, που περιμέναμε 7 χρόνια. Έτσι κι αλλιώς δεν μας έδιναν και ημερομηνία. Ετοιμάσαμε ένα έγγραφο με εντολή του προέδρου μας και τερματίσαμε αυτόν τον μηχανισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαίωσε τον τερματισμό του μηχανισμού λόγω της «ασυνεπούς» όπως τη χαρακτήρισε, στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ακόμα παρουσίασε και χάρτη με «γκριζαρισμένα» ελληνικά νησιά.

.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ κλίνει προς το να προχωρήσει η προμήθεια νέων μαχητικών F-16 από την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ισραήλ- Παλαιστινίων, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «δίκαιος διαμοιρασμός» μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ως προς μια πιθανή ΑΟΖ στη Γάζα. Μιλώντας για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να συναντηθούν εξ νέου οι δύο πλευρές, ακόμα και σε επίπεδο ηγετών, στο πλαίσιο των τουρκικών διαπραγματευτικών προσπαθειών.

Απειλές εξαπέλυσε και ο επικεφαλής του ακροδεξιού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του είπε πως η Ελλάδα «παίζει με τη φωτιά» και ισχυριζόμενος πως «τα Δωδεκάνησα είναι η φυσική προέκταση της Ανατολίας και μας τα έχουν πάρει άδικα και σίγουρα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, είτε με το καλό είτε με το ζόρι…εμείς δεν έχουμε ξεχάσει τα Δωδεκάνησα και σίγουρα θα τα δούμε πάλι δικά μας».

Οικονόμου: Ανιστόρητες δηλώσεις, δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, έκανε λόγο στον realfm 97,8 για «απαράδεκτες και ανιστόρητες» δηλώσεις, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στα δικαιώματά της: «Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, τη νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου.

Είπε ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σακελλαροπούλου: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

«Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Εσθονία, όπου συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, Anadolu, Daily Sabah, realfm 97,8





ΠΗΓΗ