«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει επιβάρυνση των νοσοκομείων, αλλά μόνο στη χώρα μας και ενδεχομένως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, βιώνουμε τριτοκοσμικές σκηνές στα νοσοκομεία. Μόνο στη χώρα μας έχουμε150 πρόχειρα διασωληνομένους ασθενείς έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πουθενά αλλού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στο Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης.

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία. Αυτή του κορονοϊού από τη μία και από την άλλη της ακρίβειας και της όξυνσης των ανισοτήτων. Και στις μέρες που ζούμε και οι δύο κρίσεις κορυφώνονται», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ζούμε για άλλη μια φορά σκηνές τραγωδίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ζούμε, όμως, και σε μια πρωτοφανή συνθήκη όπου τα περισσότερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας.Τη 3η βδομάδα του μήνα τελειώνουν τα λεφτά, ενώ ο μήνας και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Και για αυτή τη διπλή δοκιμασία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκλειστική και βαρύτατη ευθύνη».

 Ειδικότερα για το θέμα της πανδημίας είπε πως: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κορονοϊός, αλλά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια τους τελευταίους μήνες σε θανάτους. Και σε όλη την Ευρώπη έχουμε ενεργειακή κρίση αλλά η μικρή Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μόνο η Ελλάδα διατηρεί το μισθό σε χαμηλότερα επίπεδα το 2021 από ότι μια δεκαετία πριν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και στις δύο κρίσεις, λέγοντας: «Όλα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα, δεν είναι η κακή μας μοίρα ή το κακό μας ριζικό. Ούτε αποτελούν μια παροδική συγκυρία αναπότρεπτη. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα είτε επιλογών, είτε λαθών, είτε παραλείψεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλω, λοιπόν, σήμερα από εδώ, από την Κοζάνη, να στείλω ένα μήνυμα απλό, κατανοητό και αποφασιστικό: Δεν πάει άλλο με αυτούς που μας κυβερνούν. Δεν πάει άλλο με την ιδιοτέλεια, τον κυνισμό, και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού, που αρνούνται όχι μόνο να συζητήσουν, να αποδεχθούν την πραγματικότητα, αλλά και να την κοιτάξουν κατάματα. Και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ακόμα και αυτοί που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, έχουν αρχίσει να γυρίζουν τη πλάτη στον κ. Μητσοτάκη».

Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι «σύντομα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα είναι παρελθόν».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χωρίζει την Ελλάδα σε δήθεν υπεύθυνους και ανεύθυνους, σε πεφωτισμένους και ψεκασμένους». Αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που θρηνούμε 18.000 νεκρούς, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης, χωρίς έστω τη σεμνότητα και το σεβασμό που απαιτεί το δράμα που ζει η χώρα. Χωρίς καμιά διάθεση να καταλάβει, να ακούσει, να συζητήσει. Μας είπε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα από τον ίδιο και τους αρίστους. Όσοι χάθηκαν, και χάνονται είναι είτε από δική τους ευθύνη, είτε από αντικειμενικές αιτίες. Και αν κάποια στιγμή μας είπε ότι ξεμπερδέψαμε είναι γιατί έκαναν λάθος οι λοιμωξιολόγοι. Ο μοναδικός πρωθυπουργός με το αλάθητο στην ιστορία της μεταπολίτευσης».

 «Δεν έχει χαθεί απλά η κοινή λογική. Έχει χαθεί η μπάλα. Κινήσεις προχειρότητας και πανικού» είπε, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει:

 Στην άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία και Covid περιστατικών.

 Στην άμεση διάθεση 200 επιπλέον κλινών ΜΕΘ με συστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων (Δημόσιο, Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιωτικός τομέας).

Στην άμεση πρόσληψη με κατεπείγουσες διαδικασίες όλων των επιλαχόντων γιατρών σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ, κατά το πρότυπο των προσλήψεων εντατικολόγων στις ΜΕΘ.

Στη διατήρηση στο ΕΣΥ των 1.500 εξειδικευμένων νοσηλευτών σε ειδικά τμήματα, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

Στη συνταγογράφηση για δωρεάν μαζικά τεστ όλων των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων από τις οργανωμένες υγειονομικές δομές.

Στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να σπάσουν τα σχολικά τμήματα, γιατί είναι εξωφρενικό να έχουμε τμήματα 29 μαθητών, την ώρα που το ποσοστό μαθητών που μολύνονται και νοσούν αυξάνεται σταθερά.

Στην ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων, ακόμα και με επιτάξεις οχημάτων και εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στο μετρό.

Στην επαναφορά της τηλεργασίας, αλλά και της τηλεργασίας για όσο χρειάζεται και όπου μπορεί να εφαρμοστεί.

Σε μια καμπάνια ενημέρωσης που θα «σπάσει το φόβο».

Για το θέμα της ακρίβειας επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης και διατύπωσε τις εξής προτάσεις:

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Τη διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, λέγοντας πως «ο ξαφνικός θάνατος των λιγνιτικών περιοχών που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε από πίσω κάποιο σχέδιο, πέρα από την μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε λίγες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου».

Οικονόμου: Χάσμα χωρίζει τον Τσίπρα από την αλήθεια και την πραγματικότητα

«Και στο πέρασμά του από την Κοζάνη, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε το χάσμα που τον χωρίζει από την αλήθεια και την πραγματικότητα» τόνισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι δεν κατέθεσε προτάσεις και ότι απέφυγε «να τοποθετηθεί καθαρά».

Είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «παραβλέπει εσκεμμένα το γεγονός ότι τα πιο κραταιά συστήματα υγείας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρωτοφανή πίεση και στέλνουν ασθενείς ακόμα και σε άλλες χώρες» και «παραβλέπει εσκεμμένα το γεγονός ότι η μια μετά την άλλη κυβερνήσεις σ′ όλο τον κόσμο, λαμβάνουν μέτρα ανάλογα με αυτά που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνησή μας για την ανάσχεση της πανδημίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης, αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Τσίπρα στην Κοζάνη, ότι «όπως για την πανδημία, έτσι και για την απολιγνιτοποίηση, απέφυγε να καταθέσει προτάσεις, απέφυγε να τοποθετηθεί καθαρά. Μετά την ‘προαιρετική υποχρεωτικότητα’ για τους εμβολιασμούς, σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για ‘πράσινο λιγνίτη’. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει και ένα θλιβερό προνόμιο. Είναι ο μοναδικός πολιτικός που κάνει αντιπολίτευση με την πανδημία, που σπεκουλάρει με την αρρώστια και τον πόνο». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΠΗΓΗ