Πακέτο προτάσεων με άξονα το κούρεμα κεφαλαίου, τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν ότι το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε είναι περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:

-15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία

-αύξηση δαπανών στην Υγεία

-ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων στην Υγεία

-συνταγογράφηση των τεστ για το σύνολο του πληθυσμού

-δώρο των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, με δημόσια δαπάνη.

-παροχή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση (ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, αγρότες, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού)

-μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της

-κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και μέρος του μισθού για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας

-μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων

-γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής.

-επιδότηση του 40% των ενοικίων

-μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

-κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών

-«πάγωμα» των διακοπών ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και ίντερνετ

«Προδώσατε την μεσαία τάξη»

Όσον αφορά την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην μεσαία τάξη λέγοντας ότι «της έχετε ήδη επιφέρει τεράστια πλήγματα. Και προμηνύεται και μεγάλη καταστροφή. Ιδίως στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες». «Παρά ότι εκλεγήκατε στο όνομα της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εσείς κυβερνάτε στο όνομα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά.

Εύλογο το αίτημα για προοδευτική κυβέρνηση

Σημειώνεται ακόμη το άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αμέσως μετά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία μίλησε για προοδευτική κυβέρνηση.
Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε την αναφορά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για μία άλλη διακυβέρνηση λέγοντας πως «είναι εύλογο το αίτημα να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Διότι αν μου ζητούσαν μία λέξη για να χαρακτηρίσω την διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το τόπο και τους πολίτες, αλλά και τη κυβέρνησή σας συνολικά, η λέξη είναι: αποτυχία. Παταγώδης αποτυχία».

«Τα έχετε εντελώς και επικίνδυνα χαμένα»

«Τις τελευταίες μέρες τόσο εσείς όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί σας, εμφανίζεστε να τα έχετε χαμένα. Εντελώς και επικίνδυνα χαμένα. Να είστε εκτός πραγματικότητας. Να σέρνεστε πίσω από το δόγμα του βλέποντας και κάνοντας, που σε περιπτώσεις όπως αυτές που ζούμε εξασφαλίζει τη μια αποτυχία να τη διαδέχεται τελικά μια άλλη μεγαλύτερη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Όσο κι αν προσπαθείτε να τη ξορκίσετε με προπαγανδιστικές εκστρατείες, αντιπερισπασμούς, πλαστογραφίες, και επικοινωνιακά τεχνάσματα, η κοινωνία το ζει και το ξέρει: Αποτύχατε κύριε Μητσοτάκη. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «και όχι μόνο αποτύχατε αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό δε κρύβεται με προπαγάνδα, με φθηνούς αντιπερισπασμούς και με τεχνάσματα».

Ανευθυνότητα και έλλειψη κατανόησης Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στην πανδημία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον πρωθυπουργό: «έντεκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες σε αυτή τη χώρα, μόνο μια ευθύνη δεν υπήρξε ποτέ. Η δική σας. Ή μήπως δεν είναι αλήθεια; Ακόμη και όταν εσείς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, σε μια στιγμή ανεμελιάς όπως μας είπατε, στη Πάρνηθα, δε σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγνώμη. Τόσο απλό θα ήταν. Μια συγνώμη. Αναλαμβάνω την ευθύνη».

«Να τον κρεμάσετε» ακούσθηκε να λένε από τα έδρανα της ΝΔ. «Κάθε άλλο», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και επέκρινε τον πρωθυπουργό πως «τρέχατε να τηλεφωνείτε στα κανάλια για να κρύψουν το θέμα. Και βγάζατε τους υπουργούς σας να μετατρέπουν σε νόμιμο το παράνομο, για να σας καλύψουν. Και όταν είδατε ότι δε κρύβεται και εκ των υστέρων, μιλήσατε για ανεμελιά. Μα εσείς δεν ήσασταν που κουνούσατε το δάχτυλο στους νέους ανθρώπους και στα διαγγέλματά σας τους λέγατε ότι η ανεμελιά είναι ανευθυνότητα;».

Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη «ανευθυνότητα και έλλειμμα κατανόησης της πραγματικότητας που ζει και βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». «Σας άκουσα να λέτε σε διάγγελμά σας ότι κατανοείτε πως υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. Και την άλλη, σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι με τη πανδημία οι Έλληνες αποταμιεύουν. Και αναρωτιέμαι: γνωρίζετε ότι κυβερνάτε την Ελλάδα ή μήπως πιστεύετε ότι κυβερνάτε το Λουξεμβούργο;», αναρωτήθηκε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ήττα Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής θα αποδειχθεί η εθνική ήττα της γενιάς μας

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά προειδοποιώντας ότι «το 2021 θα είναι χρονιά μεγάλων διεργασιών και ανακατατάξεων. Θα είναι χρονιά που μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση του Κυπριακού και προσφυγή στη Χάγη. Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθούμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα είναι εκεί για να επικυρώσει τις αποφάσεις σας».
«Ακούστε με καλά», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σήμερα, όπως πάντα, είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς. Αλλά το λέω με απόλυτη σαφήνεια:

-Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας.

-Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά

-Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού, στην Κύπρο».

«Μην ποντάρετε στο ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει ή θα συγχωρέσει την αποτυχία σας και στα εθνικά θέματα γιατί ζει μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια λόγω της πανδημίας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

 





ΠΗΓΗ