Για ένα «πρωτοφανές πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη λεγόμενη «λίστα Πέτσα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια και της αποπομπής του Σπ. Λιβανού μετά το σχόλιό του περί «εποποιίας» το 2007, τονίζοντας πως «το έπος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, το πραγματικό έπος, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, πάντοτε ήταν στο DNA της παράταξής σας αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει προηγούμενο»,είπε ,προσθέτοντας ότι συμβαίνει μάλιστα «σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία πλέον των ελληνικών νοικοκυριών ασφυκτιούν». «Το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα, τα νοικοκυριά δεν έχουν να βγάλουν το μήνα και εσείς έχετε στήσει πάρτι με το δημόσιο χρήμα, με στόχο να φτιάξετε το καθεστώς σας», πρόσθεσε, ενώ έκανε και πάλι αναφορά στα «πέντε δισεκατομμύρια» που πήγαν σε «απευθείας αναθέσεις» και «κλειστούς διαγωνισμούς μέσα σε δεκαοκτώ μήνες εν ονόματι της πανδημίας», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να «εντάξει σε αυτά τα εξοπλιστικά», ενώ είναι «επιπλέον».

«Μοιράσατε με απόλυτη αδιαφάνεια τόσο δημόσιο χρήμα και έχετε το θράσος να έρχεστε σήμερα και να λέτε στους πολίτες που δεν τολμούν να ανάψουν το κλιματιστικό και κρυώνουν και που βλέπουν τους λογαριασμούς να υπερβαίνουν τις συντάξεις τους και τους μηνιαίους μισθούς τους, και τους λέτε ότι θα εκτραπούμε δημοσιονομικά γι′ αυτό δεν στηρίζουμε; Δεν ντρέπεστε;», είπε σε υψηλούς τόνους ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Αντί να μειώσετε τον ΕΦΚ, αντί να μειώσετε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, αντί να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό να ανασάνει ο κόσμος, λέτε ότι θα ξεφύγουμε δημοσιονομικά».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται την αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά μοιράζει «χρυσούς μισθούς» ύψους ως 100.000 ευρώ σε «γαλάζια Golden Boys» και κατήγγειλε αύξηση μισθού στον «διορισμένο, νυν διοικητή του ΕΦΚΑ και πρώην διευθυντή του γραφείου του κ. Χατζηδάκη» σε περισσότερα από 8.000 ευρώ το μήνα. «Είστε βουτηγμένοι στη λογική του νεποτισμού, του πελατειασμού και της αναξιοκρατίας», δήλωσε και σημείωσε πως αυτά είναι τα χρήματα που «στερήθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δούλευαν με απλήρωτες υπερωρίες, είναι τα χρήματα που στερήθηκαν οι οικογένειες των ανθρώπων που έψαχναν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, είναι τα χρήματα που στερήθηκε το ΕΣΥ σε υποδομές, αναλώσιμα και προσωπικό».

Σχετικά δε με τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι όσο μοιράζονται χρήματα στα «φερέφωνα και τους κρατικοδίαιτους χορηγούς» της κυβέρνησης, ο πληθωρισμός «εκτινάχθηκε στο 5,5%», «πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Απευθυνόμενος, μάλιστα στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, εκτίμησε πως εκείνοι έρχονται αντιμέτωποι με τη «λαϊκή οργή», ενώ οι υπουργοί είναι «κλεισμένοι σε γυάλα».

«Πηγαίνετε να περπατήσετε σε μια λαϊκή γειτονιά. Μιλήστε με τους επιχειρηματίες που παίρνουν λογαριασμούς ρεύματος ή φυσικού αερίου τρεις φορές επάνω και δεν μπαίνει άνθρωπος στα μαγαζιά να ψωνίσει», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 45% πάνω, η «έγνοια» της κυβέρνησης ήταν «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αφαιρώντας από το κράτος τη δυνατότητα να ασκήσει εθνική ενεργειακή πολιτική για να κρατηθούν χαμηλά τα τιμολόγια».

Αναφορικά με την τιμή της βενζίνης, παρουσίασε στοιχεία ότι η Ελλάδα είναι 17η στην ΕΕ στην τιμή προ φόρων αλλά μετά φόρων σκαρφαλώνει στην 5η θέση της Ευρώπης με την ακριβότερη βενζίνη. «Ακριβότεροι στο ρεύμα, ακριβότεροι στη βενζίνη, ακριβότεροι στα τρόφιμα αλλά χειρότεροι στον κατώτατο μισθό», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού «τον Μάιο», λέγοντας πως «τώρα ο κόσμος στενάζει και δεν έχει να πληρώσει», αλλά δεν τους «απασχολεί».

Κλείνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέδειξε πως ότι «μία είναι η δημοκρατική διέξοδος» στα ”αδιέξοδα” που έχουν δημιουργηθεί», δηλαδή «εκλογές και ανάδειξη προοδευτικής κυβέρνησης». Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για την προστασία του εισοδήματος και τόνωση της κατανάλωσης», «ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, για να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», για «μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα», για «αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας» και για «κανόνες και εντατικούς ελέγχους για καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ στην ενέργεια και στο εμπόριο».

Οικονόμου: Ο Τσίπρας χρεοκοπεί πολιτικά

«Για μια ακόμη φορά, στις δημόσιες τοποθετήσεις του για τις ανατιμήσεις, ο κ. Τσίπρας υπόσχεται χωρίς μέτρο και χωρίς μέτρημα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ο κ. Οικονόμου επισημαίνει: «Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ”Αυγή της Κυριακής” είχε ισχυριστεί πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Με δηλώσεις σαν τη σημερινή δείχνει ότι συνεχίζει ακατάβλητος στο δρόμο του λαϊκισμού και είναι έτοιμος να ξαναδιαλύσει τα δημόσια οικονομικά, αν ποτέ του δινόταν η ευκαιρία. Όπως ακριβώς έκανε το 2015, φορτώνοντας ένα τεράστιο αχρείαστο μνημόνιο στις τσέπες των Ελλήνων. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και σύνεση και ότι οι ανέξοδες υποσχέσεις καταλήγουν πάντα σε οδυνηρές διαψεύσεις. Τελικά, προσπαθώντας να πλήξει την κυβέρνηση, χρεοκοπεί πολιτικά ο ίδιος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΠΗΓΗ