Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης στον Alpha, όταν, ερωτηθείς για το αν δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι κορονοϊό σε διαδηλώσεις, απάντησε «βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες «είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή  θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία.Αλλά δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει  η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση; Με συγχωρείτε δηλαδή».

Ερωτηθείς αν «εσείς δέχεστε το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας», απάντησε «βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι` αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του, με αφορμή και την επίσκεψή του στην Ικαρία, ότι «λειτουργεί με αλαζονεία και με έλλειψη ενσυναίσθησης και δεν καταλαβαίνει τον πόνο και την αγωνία του μέσου πολίτη».

«Ένα μεγάλο θέμα είναι της Ικαρίας, γιατί είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός υποπίπτει σε ατόπημα . Όταν ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα που εξαγγέλλει δεν μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό…» είπε, ενώ χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τον τρόπο που διαχειρίστηκε το επικοινωνιακό επιτελείο το θέμα.

Για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για διαγραφή των ιδιωτικών χρεών. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών και την εικόνα των δημοσκοπήσεων είπε πως «τις δημοσκοπήσεις πρέπει να τις παρακολουθούμε, να βλέπουμε τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, να βλέπουμε και τις μετρήσεις που δίνουν, αλλά όχι οι δημοσκοπήσεις να είναι αυτές οι οποίες θα μας καθορίζουν το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Πιστεύω ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έχει αρχίσει η φθορά. Και ξέρετε, όταν αρχίζει αυτή η φθορά δεν έχει νόημα κανείς να στηρίζεται ούτε στην επικοινωνιακή υπεροπλία, ούτε στην επικοινωνία» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως αν ο πρωθυπουργός ακούσει εισηγήσεις για εκλογές, «πιστεύω ότι θα υποστεί το βράδυ των εκλογών, αν δηλαδή εν μέσω της πανδημίας προσφύγει σε εκλογές ενώ έχει άλλα δυο χρόνια με βάση το Σύνταγμα, θα υποστεί μεγάλο, τεράστιο εκλογικό σοκ». Ωστόσο ερωτηθείς για ότι εξακολουθεί να μη ζητάει εκλογές, είπε «δεν θα ζητήσω εκλογές την ώρα που ο μέσος Έλληνας πολίτης αγωνιά για το αύριο. Όταν θα ανοίξει η μεγάλη συζήτηση όταν με το καλό θα φύγει η πανδημία και θα ανοίξει η συζήτηση ποιος μπορεί τώρα να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης, ποιος έχει δοκιμαστεί, ποιος έχει σχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας, για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, για τη στήριξη των ευάλωτων αλλά και της μεσαίας τάξης που την είχε κάνει σημαία ο κ. Μητσοτάκης και τώρα την έχει ρίξει στον Καιάδα, όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση οι εξελίξεις θα έρθουν ούτως ή άλλως από μόνες τους. Δεν βιάζομαι για κάτι. Δεν υιοθετώ την λογική του ώριμου φρούτου. Αλλά προσέξτε: δεν είναι τα ώριμα φρούτα αυτά τα οποία πέφτουν. Τα σάπια φρούτα πέφτουν. Τα άγουρα φρούτα αν τα κόψεις, δεν έχει νόημα να τα γευτείς. Δεν είναι η ώρα τώρα να ζητήσω εκλογές. Θα έρθει αυτή η ώρα».

Ταραντίλης: Ο Τσίπρας αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες

Ανευθυνότητα για την πρόσκληση του προς τους πολίτες να συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Ταραντίλης αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες. Πώς γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των πολιτών; Πόσο υποκριτικό είναι να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια μέτρων, όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή τους; Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το κρίσιμο διάστημα που η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία; Η υγεία των συνανθρώπων μας πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας».





ΠΗΓΗ