Τροπολογία για την πορεία αποπληρωμής των δανείων των πολιτικών καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Την τροπολογία προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας (σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1) λέγοντας πως «θα υποχρεώνει τους βουλευτές και τους υπουργούς να δηλώνουν στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος του δανεισμού, αλλά και όλη την πορεία του δανεισμού, τις ρυθμίσεις, τη δημιουργία του χρέους αλλά και τις ρυθμίσεις των δανείων. Για να γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία ποιος, τι. Διότι είναι τοις πάσι γνωστό, δε θέλω να αναφερθώ σε κάτι συγκεκριμένο, ότι αν υπάρχει ένας τρόπος να ξεπλένει κανείς χρήμα, είναι να παίρνει δάνεια εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις από  τις τράπεζες και να κάνει μετά ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία προτείνει «προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα και εν γένει στους θεσμούς για πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές πολιτικές ή θεσμικές θέσεις, λ.χ. για τα μέλη της κυβέρνησης ή της Βουλής, αλλά και για πρόσωπα που κατέχουν κρίσιμες θέσεις επιρροής της κοινής γνώμης γύρω από πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, ως δημοσιογράφοι, εκδότες κλπ,

α) την επέκταση της υποχρέωσης υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης «πόθεν έσχες»,

β) η επέκταση αυτή αφορά εμπλουτισμό της δήλωσης που ήδη γίνεται σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό τους, ώστε να περιλαμβάνεται η υποχρέωση ανάρτησης πρόσθετων αποδεικτικών εγγράφων στα οποία αποτυπώνονται δεδομένα που λειτουργούν ως ενδείξεις φαινομένων έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των υποχρέων, όπως λ.χ. μπορεί να γίνεται με την παροχή αδικαιολόγητα ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών ή αναστολών καταβολής οφειλών.
γ) τέλος, προστίθεται ως υποχρέωση η υποβολή δήλωσης και η ανάρτηση των αντίστοιχων αποδεικτικών εγγράφων που αφορούν τα στοιχεία των μισθωτικών σχέσεων στις οποίες συμμετέχουν οι υπόχρεοι είτε ως μισθωτές, είτε ως εκμισθωτές».





ΠΗΓΗ