Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν την Κυριακή να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η ανακοίνωση αναφέρει:

″Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, εξετάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών τονίστηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, η οποία αλλάζει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία”, σημειώνεται.

Υπογραμμίστηκαν τα διμερή και περιφερειακά οφέλη από την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και από την ανάδειξη μίας θετικής ατζέντας, συνεχίζει η ανακοίνωση.

″Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ταχύτητα του όγκου του διμερούς εμπορίου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επισημαίνοντας τα βήματα της Τουρκίας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι πιστεύει στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράτυπη μετανάστευση.

Τα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με τίμιο και ειλικρινή διάλογο και έτσι οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει να διατηρηθούν πάντα τον διάλογο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος”, καταλήγει το τουρκικό ανακοινωθέν.





ΠΗΓΗ