«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, συνεχίζοντας την «εμπρηστική» ρητορική από πλευράς της Άγκυρας, στον απόηχο αντίστοιχων δηλώσεων από τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Κουρτουλμούς είπε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της ούτε στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε στη “θάλασσα των νήσων” (Αιγαίο), ούτε στη Γαλάζια Πατρίδα και σε όλη την γεωγραφική περιοχή».

O Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής είπε πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και ότι η Άγκυρα προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, ενώ επέμεινε και στα περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Ωστόσο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα, ωστόσο δεν έκανε λόγο για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Η τουρκική επιθετική ρητορική εντείνεται όσο πλησιάζει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να αναφέρει σε δημοσιεύματά του ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα θέσει στη Μαδρίτη θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, εξαπέλυσε ευθεία απειλή μέσω συνέντευξης του: «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,ερωτηθείς για το πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στο ενδεχόμενο να θέσει ο Τούρκος πρόεδρος θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά αλλά δεν θα αφήσουμε αναπάντητη καμία πρόκληση». Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά αποδομεί τους παράλογους και ανιστόρητους τουρκικούς ισχυρισμούς προβάλλοντας με ψυχραιμία και κυρίως με αποδεικτικά στοιχεία το δίκαιο των θέσεων της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει τη συζήτηση για την ένταξη στην Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας και σε καμία περίπτωση τα ελληνοτουρκικά. Όμως η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς είναι για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως για να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην Άγκυρα, αν θέσει κάποιο θέμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, είναι μάλλον απίθανο να καμφθεί στη σύνοδο η τουρκική αντίσταση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα υιοθετεί μια βραδεία προσέγγιση προς τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και δυτικούς διπλωμάτες.

Αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ σε αυτό που θα ήταν μια ιστορική επέκταση της Συμμαχίας. Ωστόσο ο Ερντογάν εξέπληξε τους συμμάχους εκφράζοντας την αντίθεσή του τον Μάιο λόγω αυτού που χαρακτήρισε ως υποστήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις από τις δύο χώρες. Σημειώνεται ότι οποιοδήποτε αίτημα ένταξης χρειάζεται την έγκριση των 30 μελών της Συμμαχίας.





ΠΗΓΗ