Anadolu Agency via Getty Images

Σε νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις ως προς την Κύπρο προέβησαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναφερόμενος στην Κύπρο, πως «μιλάμε για ένα νησί που είναι δικό μας από το 1571. Σήμερα προσπαθούν να μας πουν διαφορετικά πράγματα».

 Μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων του «πάρκου μαρτύρων της Κύπρου» στην Άγκυρα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι «η κυπριακή ”επιχείρηση ειρήνης” έβαλε τέλος στις προσπάθειες καταπίεσης, τρόμου και απάνθρωπου εκφοβισμού με στόχο τους Τουρκοκύπριους», προσθέτοντας, αναφερόμενος στις έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως «αυτός που έχει μπερδέψει την πορεία του στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του. Δεν έχει σημασία ό,τι είδους συμφωνία και να κάνουν. Να μην καλομαθαίνουν με τις συμφωνίες που έκαναν και που κρύβονται πίσω από την ασφάλειά τους. Από εδώ θέλουμε να υπενθυμίσουμε ακόμη μια φορά στην στην Ελλάδα και στον ”Ε/κ τομέα”: Αν ενεργήσουν, ξέρουν ότι θα λάβουν πολύ ξεκάθαρη απάντηση σήμερα και στο μέλλον όπως έγινε και στο παρελθόν».

Όπως είπε, το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μερσίνας υπό τη συνοδεία των δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση που λάβαμε για να ζωντανέψει εκ νέου η περιοχή των Βαρωσίων».

Σημειώνεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην «Καθημερινή», είπε πως «αν μια χώρα σχεδιάζει το ”απονενοημένο διάβημα”, να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας». Επίσης, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, διπλωματικές πηγές είπαν στην ΕΡΤ ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Σε παρεμφερές πλαίσιο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως «στον αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στα γαλάζια νερά, όπως και στις έρευνες υδρογονανθράκων. Για την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον κόλπο της Αλεξάνδρειας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στους αιθέρες, όταν τα δούμε όλα αυτά μαζί με την Τουρκία, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σημαντική για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Όπως και η ΤΔΒΚ είναι σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας».





ΠΗΓΗ