KIRILL KUDRYAVTSEV via Getty Images
Το θέμα της παραλαβής, της αποθήκευσης και της διανομής των εμβολίων συζητήθηκε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου (5/12), υπό τον πρωθυπουργό. Πλέον τέτοιου είδους συσκέψεις θα γίνονται σε τακτική βάση, καθώς αρκετά υποψήφια εμβόλια έχουν μπει ή επίκειται να μπουν στη διαδικασία έγκρισης και όλα δείχνουν ότι εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τη διάθεση του εμβολίου. Οπότε η κυβέρνηση θέλει να είναι όλα έτοιμα πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στη χώρα μας, κάτι που είναι πιθανόν να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό αλλά και στο πως θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους σε ένα από τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη χώρα μας. Όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό, αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι κατανεμημένα στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, είναι δυνατό να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν εμβολιασμό μέσω sms, διαδικτυακά, ή τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Όπως έχουν πει πολλές φορές από την κυβέρνηση, ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν.
Για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού και κυρίως για τον προγραμματισμό, κομβικό ρόλο θα έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάτι που τόνισε κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση.
Αυτό που επίσης σημειώνουν από την κυβέρνηση, είναι την αναγκαιότητα της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, αυτή η ενημερωτική καμπάνια θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Για το θέμα του εμβολιασμού και την πρόθεση του πρωθυπουργού να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, ώστε να πεισθούν όσοι εκφράζουν αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου, μίλησε το πρωί ο Στέλιος Πέτσας στο Mega. ”Οι πολίτες θα πειστούν βλέποντας τον εμβολιασμό σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Βρετανία, στη Ρωσία. Θα βλέπουν επίσης το παράδειγμα κάποιων ανθρώπων που θα εμβολιαστούν στην αρχή, είτε υγειονομικοί, είτε, -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός- το πολιτικό προσωπικό. Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να δουν οι πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν. Τις επόμενες ημέρες, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημάνθηκε επίσης ότι κρίσιμη στον τομέα ενημέρωσης των πολιτών, θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.