Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Αιδηψό, περί εντολής μη κατάσβεσης στη Βόρειο Εύβοια.

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κατηγόρησε ευθέως όσους είχαν την ευθύνη αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ότι υποτίμησαν το φαινόμενο και δεν έδωσαν προτεραιότητα στην Εύβοια, αφήνοντάς την να καεί από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο.  

Δείτε το απόσπασμα (από το 3.20′ του βίντεο)

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπανός ανήκει πολιτικά στη ΝΔ και έχει διατελέσει αντιπεριφερειάρχης Στερεάς κατά τη θητεία του νυν δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στην Περιφέρεια.

Λίγο αργότερα, αναθεώρησε τη δήλωσή του, λέγοντας πως «καμία πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει λόγο ή επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά».

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια τέτοια δήλωση έφερε πολιτική αντιπαράθεση, η οποία μεταφέρθηκε και στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις πυρκαγιές. 

«Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook. «Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, ο περιφερειάρχης κατήγγειλε τα εξής: ”Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης”», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Σημειώνει πως «από ό,τι φαίνεται οι κάτοικοι στην Εύβοια δεν πείσθηκαν από τα ψέματα του γραφείου του κ. Μητσοτάκη για τα 74 εναέρια μέσα. Δεν πείσθηκαν από τα συγχαρητήρια που έδιναν στον εαυτό τους τα κυβερνητικά στελέχη. Προχωράνε σε μια πολύ βαριά καταγγελία σχετικά με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν περιμένει απαντήσεις «ούτε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει την πορεία της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται σε άλλο μέτωπο, ούτε από τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά».

«Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλους και καταλήγει: «με περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους και καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες».

Η απάντηση της ΝΔ

Η απάντηση της ΝΔ ήρθε δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ο οποίος επανέλαβε την διορθωτική δήλωση του κ. Σπανού. 

«Ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στις θεωρίες συνομωσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπίμως η τοποθέτησή του αποκρύπτεται. Δεν μας αιφνιδιάζει αφού κάθε φορά που οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν απηχούν στην πραγματικότητα, κατασκευάζει μια πραγματικότητα στα μέτρα του» δήλωσε.





ΠΗΓΗ