Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Τύπου με τις δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου, χωρίς να γνωρίζουμε το παρελθόν και την ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα μπορούσαμε κάλλιστα να μιλήσουμε για μια φιλία δυο χωρών που διαφωνούν, όπως δήλωσε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αλλά μπορούν με βάση τον διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση να βρουν λύσεις στις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους.

Αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση που οι περισσότεροι αποκομίσαμε από τη χθεσινή συνάντηση των δυο Υπουργών Εξωτερικών. Όταν μάλιστα ξεκίνησαν και οι δηλώσεις για μπάσκετ, πλέον θα μπορούσαμε να βεβαιότητα να υποθέσουμε πως μια μακρά φιλία τους συνδέει.

Διότι, ο τόνος και το ύφος της συνέντευξης Τύπου δεν είχε καμία απολύτως σχέση ούτε με τη συνέντευξη που είχε προηγηθεί στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, ούτε όμως και με την «ιδιωτική επίσκεψη» Τσαβούσογλου μια μόλις ημέρα πριν στη Θράκη.

Στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας είχε καταγγείλει δημοσίως την τουρκική απειλή και τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία κάνοντας γνωστό στο διεθνές στερέωμα, ακόμη και στον τελευταίο αναγνώστη των πρακτορείων ειδήσεων, το παζλ των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στη Θράκη, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε προσπαθήσει να κάνει πράξη την πάγια τακτική της χώρας, η οποία επιμένει να θεωρεί ως Τούρκους όλους τους μουσουλμάνους που ζουν σε περιοχές που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως απαραίτητες για το στρατηγικό της βάθος.

Βέβαια στη προσπάθειά του μπήκαν εμπόδιο, οι Πομάκοι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος τους ο οποίος με γενναιότητα τον χαρακτήρισε ως personanongrata, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε τουρκική επιδίωξη.

Παράλληλα, οι περισσότεροι εσφαλμένα είχαμε θεωρήσει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα ερχόταν στην Αθήνα με στόχο να πάρει τη ρεβάνς για ό,τι συνέβη στην Άγκυρα, να υψώσει τους τόνους και να προβάλλει τις τουρκικές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας καταπατά τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Θράκη.

Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε από την ημερομηνία της επίσκεψης- αμέσως μετά την Άλωση της Πόλης- αλλά και από το γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ βιάστηκαν να αποκαλύψουν τη συνάντηση, την οποία η ελληνική πλευρά δημοσιοποίησε με καθυστέρηση.

Παρά το γεγονός ότι τις ημέρες της επίσκεψης προηγήθηκαν αρκετές προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, όπως οι δηλώσεις του κυβερνητικού συνεταίρου του AKP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ακολουθώντας την τακτική των Γκρίζων Λύκων, μίλησε για τουρκόπουλα και απείλησε την Ελλάδα για ρατσισμό απέναντί τους, ο σκοπός του Μελβούτ Τσαβούσογλου ήταν διαφορετικός.

Η αλήθεια είναι πως το κόμμα του Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την πίεση που δέχεται από την οικονομία και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής αντιπολίτευσης που δεν χάνει ευκαιρία να τον κατηγορεί για διαφθορά.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απαγόρευση των πτήσεων από τη Ρωσία- μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει και μετά την 1η Ιουνίου – αλλά και την ουσιαστική ήττα στη σύγκρουση Παλαιστινίων Ισραηλινών, όπου η Αίγυπτος ήταν η χώρα που αποτέλεσε εγγύηση για τους μουσουλμάνους, αποτελούν τροχοπέδη για τα σχέδια του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει το χρόνο για την εκλογική αναμέρτηση του 2023 να μετρά αντίστροφα.

Στο μεταξύ, ο βραχίονας της Τουρκίας στην Ευρώπη, η ακραία οργάνωση των Γκρίζων Λύκων, η οποία αποτελεί κομμάτι του κόμματος του Μπαχτσελί, ένα κόμμα που λειτουργεί ω κυβερνητικό δεκανίκι, βρίσκεται στο στόχαστρο του ευρωκοινοβουλίου.

Μέσα σ΄αυτό το δύσκολο πολιτικό και γεωπολιτικό σκηνικό, ο Ερντογάνχρειάζεται χρόνο και χρήμα, κάτι που μπορεί να το επιτύχει μόνο με καλή διαγωγή απέναντι στη χώρα μας.

Ο στόχος λοιπόν της επίσκεψης Τσαβούσογλου ήταν αυτός ακριβώς, μια ήρεμη πολιτική συνάντηση, την οποία και η Αθήνα είχε ανάγκη.

Οι Τούρκοι γνώριζαν πολύ καλά πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε ένα ήρεμο καλοκαίρι σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, όπου ο ελληνικός στόλος βρισκόταν σε επιφυλακή.

Ένα καλοκαίρι όπου θα μπορούσε να επενδύσει στην ασφάλεια και στον τουρισμό. Από την άλλη, η Άγκυρα είχε ανάγκη από τουρίστες, αφού η Ρωσία έκλεισε τις πύλες.

Γι΄αυτό και της επίσκεψης Τσαβούσογλου προηγήθηκε η άφιξη του Τούρκου υφυπουργού εσωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ενός ανθρώπου με εμπειρία και μακρά πολιτική διαδρομή στη τουρκική διπλωματία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες οικονομίες συμφωνίες.

Ο Τσαβούσογλου έφτασε μετά με σκοπό να χαμογελάσει μπροστά στις κάμερες αγκαλιά με τον Νίκο Δένδια, αφού προηγουμένως φρόντιζε να καθησυχάσει τους ανθρώπους του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, όπου δεν παρέλειψε να προκαλέψει αναφερόμενος για μια ακόμη φορά σε τουρκική μειονότητα.

Η επίσκεψή του για ευνόητους λόγους βαφτίστηκε ιδιωτική, ώστε κρυφά και μόνο υπό τις κάμερες των Τούρκων δημοσιογράφων να «ποτίσει τα ζιζάνια» που επιθυμεί να απλωθούν στον ελληνικό κήπο.

Παρουσία του Νίκου Δένδια ήταν ένας άριστος συνομιλητής. Εξάλλου στην επίσημη ατζέντα ο σκοπός του ήταν να πάρει μαζί με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και διαβατήριο για την Ευρώπη, το οποίο μόνο η Ελλάδα μπορούσε να σφραγίσει.

Το ερώτημα είναι ποιο το κέρδος της χώρας μας η οποία αποφάσισε να δώσει χώρο στον πιεσμένο Ερντογάν; Ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο; Πόσο σίγουροι είμαστε ότι ο Τούρκος θα κρατήσει το λόγο του;





ΠΗΓΗ