MotionTeam

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα από την συνέντευξη τύπου του Κυριακού Μητσοτάκη στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, είναι ότι ο πρωθυπουργούς επέλεξε να ξεδιπλώσει μια ολοκληρωμένη προεκλογική τακτική, αν και επιμένει πως οι κάλπες δεν θα στηθούν πρόωρα – αλλά στο τέλος της τετραετίας το καλοκαίρι του 2023.

13:08

«Η Ελλάδα αλλάζει. Βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά» είναι το σύνθημα που γράφτηκε στην γιγαντοοθόνη πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην συνέντευξη Τύπου που μόλις άρχισε. Ένα απλό πολιτικό μήνυμα: Επανεκκίνηση «φωνάζει» η κυβέρνηση καθώς θέτει ως στόχο να περάσει από την ατζέντα της πανδημίας στην συζήτηση για ανάπτυξη. Στη δεύτερη κιόλας απάντηση του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ο στόχος για ανάπτυξη 5,9% είναι εφικτός. «Να δημιουργήσουμε πλούτο και ο πλούτος να μοιράζεται δίκαια σε όλους τους Έλληνες», λέει. Και αμέσως προσθέτει ότι δεν θα ξανακλείσει με λοκντάουν η χώρα, όσο κι αν χρειαστούν μέτρα πρόληψης και προστασίας.

HuffPost Greece

 

13:13

Η απάντηση Μητσοτάκη για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αναλυτική και όχι τυχαία. Απευθύνεται σε πολλούς και ειδικά στο ακροατήριο της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας που «πονάει» τον χειμώνα.

13:17

Η πρώτη δύσκολη ερώτηση είναι για τον ανασχηματισμό: «Δεν έχει κομματικό πρόσημο η Πολιτική Προστασία» είναι το βασικό επιχείρημα που επικαλείται για να εξηγήσει την επιλογή Αποστολάκη αλλά και Στυλιανίδη που ακολούθησε. «Επιδιώκω συναίνεση με την κοινωνία» συμπληρώνει – βάζοντας στην άκρη κάθε σενάριο συναίνεσης με την αντιπολίτευση. Είναι μια απάντηση που για τους «υποψιασμένους» γεννά σκέψεις για το κλίμα μέσα στο οποίο θα βαδίσουμε στις εκλογές – και για το ποσό κοντά ή μακριά ίσως βρισκόμαστε από τις επόμενες κάλπες.

 

HuffPost Greece

 

13:21

Δημοσκοπήσεις και πυρκαγιές: Εγώ ο ίδιος ζήτησα συγνώμη και είπα ότι έγιναν λάθη …Δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις αλλά κρατάω τη μεγάλη εικόνα. Η κυβέρνηση προηγείται με διψήφια διαφορά, δηλώνει. Ενδιαφέρον ότι δεν θέλει να μπει σε συζήτηση για το ποσό δεξιά κινείται η κυβέρνηση του, γεγονός που σημαίνει ότι στο μυαλό του έχει σταθερά την άποψη ότι στόχος πρέπει να είναι η διεύρυνση του ακροατηρίου του και όχι η να κοιτάζει στην στενότερη κομματική βάση της ΝΔ.

13:30

Παιδιά και εμβολιασμός: «Μήπως ανοίγουμε τα σχολεία αύριο για να τα κλείσουμε ξανά μεθαύριο;» είναι η ουσία της (σωστής) ερώτησης. Ο Μητσοτάκης αντί άλλης απάντησης κάνει την πολλοστή έκκληση σε γονείς και νέους ανθρώπους να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν.

13:36

Η ερώτηση για την Τουρκία: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ελλάδας, δηλώνει ο Μητσοτάκης. Αλλά ο τρόπος που τονίζει κάθε συλλαβή και το ύφος του λέει ακόμα περισσότερα.

 

HuffPost Greece

 

13:45

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία. Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές. Ξέρω ότι θα υπάρχει αυτή η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αλλά θέλω να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις. Και καταλήγει με την ατάκα της ημέρας (και με γερή δόση ειρωνείας προς τον Αλέξη Τσίπρα) που λογικά θα γίνει και τίτλος … «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα !»

13:52

Η δεύτερη απάντηση Μητσοτάκη σε ερώτηση για τις επόμενες εκλογές βγάζει είδηση: Θα διεκδικήσω την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη…αλλιώς θα γίνουν εκλογές. Καμία πιθανότητα συνεργασίας με το δεύτερο κόμμα, τονίζει εμφαντικά. Είναι «μήνυμα ενταύθα» προς τους ψηφοφόρους για να μην αμφιβάλουν και είναι σαφές ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει τη προεκλογική τακτική που έχει ήδη επιλέξει.

HuffPost Greece

14:07

Μια προσωπική απάντηση με ενδιαφέρον για τα λάθη που θεωρεί ότι έχει κάνει ο Μητσοτάκης. Ξαναλέει ότι έγιναν λάθη με την πανδημία και τις πυρκαγιές αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία η παρατήρηση του ότι δεν πρέπει όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με γνώμονα το πολιτικό κόστος ή όφελος.

14:15

Ο λιγνίτης είναι πολύ ακριβός και δεν είναι επιλογή, διαμηνύει ο Μητσοτάκης ενόψει της απόλυτα επίκαιρης συζήτησης για την κλιματική αλλαγή. Είναι πολύ προετοιμασμένος και απαντάει αναλυτικά με στοιχεία για τα ορυχεία στη βόρεια Ελλάδα που δεν αποτελούν κομμάτι του μέλλοντος. Εξαπολύει βέλη προς την αριστερά που παρομοιάζει με τους αντιεμβολιαστες- με αφορμή την κριτική της στις αποφάσεις για περιορισμό της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής λιγνίτη. Ειναι καθαρό ότι επιχειρεί να κάνει μέρος της προσωπικής του ατζέντας το κλίμα και τις πολιτικές για το περιβάλλον.

14:26

«Αδιανόητο» για τον πρωθυπουργό αυτό που συμβαίνει με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

HuffPost Greece

14:30

Επανέρχεται ο Μητσοτάκης στο θέμα της παντελούς έλλειψης συναίνεσης – συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει για «οχετό» εναντίον του ίδιου και της οικογένειας του στο διαδίκτυο, για προσωπικούς χαρακτηρισμούς από τον Αλέξη Τσίπρα κλπ. Το συμπέρασμα είναι και πάλι,ότι θα επιδιώξει την συναίνεση της κοινωνίας – προφανώς όχι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

14:45

Ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή καινοτομία της εποχής Covid οι ερωτήσεις δημοσιογράφων από Μέσα της περιφέρειας μέσω τηλεδιάσκεψης.

14:50

Η Ευρώπη χρηματοδοτεί – η Ελλάδα υλοποιεί , είναι το σχόλιο Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό. Και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει η φύλαξη των συνόρων. Μάλλον το αντίθετο…

15:00

Ποια είναι η δυσκολότερη στιγμή που πέρασε ως πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης; Η κρίση με την Τουρκία γιατί «τον Αύγουστο του 2020 ήταν πολύ έντονα τα πράγματα» λέει. Ωστόσο συμπληρώνει την απάντηση του με το σχόλιο ότι η αδυναμία αντίδρασης τις νύχτες των μεγάλων πυρκαγιών υπήρξε η δυσκολότερη «συναισθηματικά» στιγμή.





ΠΗΓΗ