Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Ο γείτονας λοιπόν, που βαυκαλίζεται με την ευγενή φαντασίωση ότι είναι περιφερειακή αν όχι παγκόσμια, φεύ, υπερδύναμη, χαίρεται με την Ουκρανία. Και όπλα πουλάει, και προστασία πουλάει, και όπου πάει δεν φεύγει, όπως και στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν και αλλαχού. Είναι συνεχώς σε υποτιθέμενα αντίθετα στρατόπεδα με την Ρωσία, αλλά συνεχώς κερδίζουνε αμφότεροι και οι δύο μαζί. Παίζουν το ίδιο σενάριο, μέχρι η πολική αρκούδα ή ο αετός να φάνε το λύκο, ίσως αμφότεροι και δύο μαζί με τους Ευρωπαίους.

Όπως πάντα η Τουρκία επιδιώκει να πάρει κάτι από το τίποτα. Για να έρθουμε στα δικά μας, με την προσοχή όλων στραμμένη στην Ουκρανία, ο λύκος συνεχίζει ακάθεκτος στο Ιράκ, υποτίθεται κυνηγώντας τους κατά φαντασίαν Κούρδους «τρομοκράτες,» παραμένει στη Συρία, και εγείρει όλο και περισσότερες αξιώσεις στο Αιγαίο.

Στρατικοποιημένα νησιά δεν μας ανήκουν, άρα ανήκουν στην Τουρκία. Πώς λέμε κούνια που σας κούναγε ή, αλλιώς, δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Δηλαδή είναι έγκυρη η κατοχή του Βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκικά στρατεύματα και η προσάρτηση στην Τουρκία, αλλά δεν είναι έγκυρη η παραμονή Ελληνικών στρατευμάτων στα Ελληνικά νησιά που το μόνο στόχο που έχουν είναι η άμυνα στις ορέξεις της Τουρκίας; Και για πέστε μας για την Ίμβρο και Τένεδο; Και τι γίναν οι μειονότητες στην Τουρκία;

Βάζουν και στη σούπα και τα αποκαλούμενα από τους Τούρκους γκρίζα νησιά και γκρίζες ζώνες. Ποιός φανταζόταν ότι στους λύκους άρεσε τόσο πολύ η χλιαρή σούπα. Και συνεπώς το μισό Αιγαίο τους ανήκει. Τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι, έξι το λαδόξιδο. Και μετά βλέπουνε για παραπέρα. Είδατε τι σκέφτεται στον ύπνο του ο εκ Ποταμιάς Ριζούντας της Τραπεζούντας; Παρατηρήσατε πως ήξερε τη σημασία της λέξεως κόλλυβα στο βίντεο στο οποίο Ποντιακό συγκρότημα που ονομάζεται «Κόλλυβα» παίζει προς τιμή του; Ουδέν σχόλιον εκτός του ότι τα πολιτικά του κόλλυβα θα του τα σερβίρει μάλλον ο άλλος Πόντιος, ο κ. Ιμάμογλου, που χορεύει και ποντιακούς χορούς καλύτερα.

Και αλωνίζουν τα τουρκικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα στο Αιγαίο. Χάσαμε τον λογαριασμό από τις παραβιάσεις.

Όχι άλλες αυστηρές απαντήσεις και μηνύματα. Αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις είχαν αφήσει την αεροπορία, το ναυτικό και το στρατό να κάνουν τη δουλειά τους χρόνια πριν, δεν θα ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα σήμερα. Δώσαμε θάρρος στο χωριάτη και μας ανέβηκε στο κρεββάτι.

Τι περιμένετε για να καταρρίψετε τα μη επανδρωμένα; Αυτά δεν κάνουν αβλαβείς διελεύσεις καθότι είναι κατασκοπευτικά. Καταρρίψτε τα όχι με αποκάλυψη Ελληνικών θέσεων βέβαια. Ακόμα και με εκπαιδευτικά αεροπλάνα. Και αν είναι δυνατόν συλλέξτε τα κομμάτια. Τώρα αν τα αφήνουμε να κόβουν βόλτες προς το παρόν γιατί μας βοηθάει να αναπτύξουμε αντίμετρα, αυτό είναι άλλη ιστορία.

Τι φοβάστε; Μήπως μας κάνει πόλεμο η Τουρκία; Για να σκεφτούμε λίγο. Με τι οικονομική δύναμη; Ένας λαός που δεν έχει να πάρει ψωμί όταν εσύ τρως παντεσπάνι με χρυσά κουτάλια και πλένεσαι σε χρυσές βρύσες, δεν πρόκειται να πολεμήσει για εσένα. Δεν μπορεί καν να πει «ψωμί κι ελιά και Ρετζέπ βασιλιά.» Και με τι λεφτά να κάνει πόλεμο; Έκδοση και άλλου νέου χρήματος με τόσο πληθωρισμό και τέτοια ισοτιμία ήδη; Με δανεισμό σε συνάλλαγμα όταν η λίρα υποτιμάται; Άντε να τα ξεπληρώσει.

Για πολλοστή φορά, με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η Τουρκία αποποιήθηκε τα δικαιώματά της επί όλων των νήσων του Αιγαίου πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, με εξαίρεση την Ίμβρο και Τένεδο, που παραχωρήθηκαν με ειδικές συνθήκες αυτοδιοίκησης και προστασίας του πληθυσμού, και τις Λαγούσες Νήσους. Σημειωτέων ότι τα Ίμια βρίσκονται πάνω από τρία μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η ακτοφυλακή και το ναυτικό μας πρέπει να είναι μόνιμα εκεί.

* Ο Φάνης Τσουλουχάς facebook.com/theofanis.tsoulouhas είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μερσέντ. Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.





ΠΗΓΗ