«Η Ελλάδα βγήκε όρθια. Η Ελλάδα θα τα πάει καλά» δηλώνει με αισιοδοξία ο Τζέφρι Πάιατ σε αποκλειστική συνέντευξη στη Huffpost, κάνοντας συνολική αποτίμηση της πενταετούς θητείας του ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε μία χρονική στιγμή όπου η χώρα μας αγωνίζεται να βγει από την τρίτη διαδοχική κρίση – όπως σημειώνει ο ίδιος – στην οικονομία, στο μεταναστευτικό και τώρα απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερωτήσεις της Έμυς Λιβανίου, σε μία συνέντευξη που βιντεοσκοπήθηκε εντός της πρεσβευτικής κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, ο Τζέφρι Πάιατ οριοθετεί κοινούς μελλοντικούς στόχους: «Ο κορυφαίος στόχος μας είναι να χτίσουμε μία ισχυρή συμμαχία», δηλώνει. «Και σήμερα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει εύκολα το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Τζο Μπάιντεν, όπως και ο Νίκος Δένδιας με τον Άντονι Μπλίνκεν, αποδεικνύεται ότι υπάρχει εμπιστοσύνη».

Δηλώνοντας αισιόδοξος για την υπέρβαση της πανδημίας, θυμάται ακόμα ότι «το 2020 η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη ματαίωση του καρναβαλιού της Πάτρας. Από τότε περάσαμε πολλά, όμως τώρα έχουμε εμβόλια που δεν είχαμε το καλοκαίρι του 2020.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά (ο ελληνικής καταγωγής CEO της Pfizer) το 2020 όταν είχαν αρχίσει δοκιμές είπε στον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ότι είναι σίγουρος πως θα λειτουργήσει το εμβόλιο. Για το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, είμαι αισιόδοξος βλέποντας το πως η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιησε την περίοδο της κρίσης, για παράδειγμα με την αναβάθμιση της ψηφιακής διακυβέρνησης με την οργάνωση του εμβολιασμού».

«Ο Μπάιντεν έχει συνδέσει την καριέρα του με Ελληνοαμερικανούς»

Σε ερώτηση για την προσωπική στάση του Αμερικανού Προέδρου σε μία χρονική συγκυρία όπου ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί προκλητικές κινήσεις και απειλητικές δηλώσεις έναντι της χώρας μας, ο Τζέφρι Πάιατ τονίζει: «Ο νέος Πρόεδρος γνωρίζει καλά την Ελλάδα. Αυτός ο Πρόεδρος, την τελευταία φορά που τον είδα από κοντά εδώ στην Αθήνα το 2017, απέδειξε ότι γνωρίζει καλά την Ελλάδα. Έχει συνδέσει την καριέρα του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.»

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρει τον αμυντικό τομέα ως κορυφαίο παράδειγμα για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής σχέσης στρατηγικής συνεργασίας, ενώ υποδεικνύει ως επόμενα πεδία σημαντικών εξελίξεων την Τεχνολογία (με αναφορά σε επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Microsoft και η Pfizer που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας), την Εκπαίδευση (λέγοντας ότι είναι μεγάλο βήμα αν μπορέσουν περισσότεροι Έλληνες και Αμερικανοί μετακινούνται για να σπουδάζουν στις δύο χώρες), καθώς και τη μετάβαση στη νέα εποχή της Πράσινης Ενέργειας, με τεχνολογίες όπως η αξιοποίηση του υδρογόνου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πρόβλεψη για Ουκρανία

Η απάντηση του Τζέφρι Πάιατ για την κρίση στην Ουκρανία αποκτά διπλή σημασία, καθώς είναι ο ίδιος πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο. Στο ερώτημα, εάν έχει ακόμα τον λόγο η διπλωματία, ή έχει ήδη χαθεί αυτή τη δυνατότητα, απαντά: «Άπολύτως έχει τον λόγο η διπλωματία στην κρίση της Ουκρανίας. Ως πρέσβης στην Ουκρανία, όπου εργάστηκα πριν έρθω στην Ελλάδα, έλεγα ότι ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει ένα πόλεμο με ένα τηλεφώνημα. Τώρα, όμως, με 130.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η Ουκρανία δεν επιτέθηκε και δεν προκάλεσε κανέναν… Χάρηκα που είδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Μαριούπολη, όπου υπάρχει μία μεγάλη κοινότητα χιλιάδων ανθρώπων με ελληνική καταγωγή, αλλά και γιατί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έδειξε με αυτό τον τρόπο αλληλεγγύη προς τις χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Το «brand» Ελλάδα και η αγάπη για την Αρχαία Ολυμπία

Σε μία προσωπική εξομολόγηση για όσα θα πάρει μαζί του φεύγοντας από την χώρα μας, ο Τζέφρι Πάιατ Οι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται πάντοτε τη δύναμη του brand ”Ελλάδα”. Η σύζυγός μου είναι δασκάλα νηπιαγωγείου. Πάντοτε μου λέει ότι η ελληνική μυθολογία είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα για τα παιδιά. Πέρα από την ομορφιά της Μυκόνου ήτης Σαντορίνης, ο τρόπος να εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι η διπλωματία, η εκπαίδευση, ο Πολιτισμός. Και πάνω σε αυτά πρέπει να χτίζουμε».

Τέλος, στο ερώτημα, εάν ο ίδιος θα ήθελε να τον θυμούνται οι Έλληνες ως τον καλύτερο Αμερικανό Πρέσβη ή ως ένα φίλο της Ελλάδας, απαντά: «Και τα δύο! Η πατρίδα μου είναι η Καλιφόρνια και το σπίτι μου στο Palm Beach. Θα έρθω σίγουρα όμως ιδιωτικά με την συζυγό μου στα νησιά και θα κάνω τα πάντα για να να επιστρέψω εδώ το 2028 για να τρέξω με την Ολυμπιακή Φλόγα, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στο Λος Άντζελες. Πάντοτε λέω στους Αμερικανούς ότι το σπουδαιότερο και άγνωστο κομμάτι του ελληνικού Πολιτισμού κρύβεται στην αρχαία Ολυμπία».





ΠΗΓΗ