Δεν ήταν τυχαίο αυτό που έγινε χθες το βράδυ στη Νέα Σμύρνη με τον τραυματισμό αστυνομικού, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, κάνοντας λόγο για κλίμα μίσους που είχε καλλιεργηθεί μετά τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς την Κυριακή το μεσημέρι, περίπου στο ίδιο σημείο.

Όπως λένε, η συγκέντρωση που οργανώθηκε από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ, το Ρουβίκωνα και άλλες συλλογικότητες έγινε μέσα σε αυτό το κλίμα.

Περισσότερες ευθύνες από την κυβέρνηση επιρρίπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει μάχη για να αντέξει την πίεση από την πανδημία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει στις πλατείες των νεοαγανακτισμένων.

«Όταν γίνεται κάλεσμα σε συγκέντρωση υπάρχει και πολιτική ευθύνη», λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να απευθυνθεί στους πολίτες λίγη ώρα μετά την επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη.

Το σκεπτικό του πρωθυπουργού μπορούμε να το συνοψίσουμε σε δύο φράσεις: «η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά» είναι η μία και «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω» η άλλη.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει ότι η επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας και υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού.

Ειδικότερα, για τα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης και τον τραυματισμό του αστυνομικού, κυβερνητικές πηγές λένε ότι η Αστυνομία δέχθηκε επίθεση με καπνογόνα, ρόπαλα και πέτρες με αποτέλεσμα να βρεθεί αιμόφυρτος στο δρόμο.

Παράλληλα συμπληρώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για «πογκρόμ βίας και αυταρχισμού σε οικογένειες και νέους ανθρώπους», όπως ισχυρίζεται, θα πάρει τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την Παρασκευή το πρωί, ενώ σχετικά με τον ξυλοδαρμό του πολίτη από αστυνομικούς την Κυριακή το απόγευμα, σημειώνουν ότι ήταν μία εικόνα ενοχλητική για όλους και η υπόθεση διερευνάται.   

Όπως λένε από την Πειραιώς, η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες  για την αντιμετώπιση φαινομένων αστυνομικής βίας.

Με αφορμή τη χθεσινή (9/3) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομότιμο καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με ζητήματα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, υπενθυμίζουν ότι με απόφαση της κυβέρνησης συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλιβιζάτου το Νοέμβριο του 2019.

Αυτό που σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι ότι η Επιτροπή μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε το πόρισμά της τον Μάιο με περιστατικά που αφορούσαν την περίοδο  2017-2018, δηλαδή πριν τη σημερινή Κυβέρνηση.

Μάλιστα λένε ότι σε αυτό το πόρισμα διατυπώθηκαν προτάσεις και οι 7 από τις 9 έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν. Συμπληρώνουν επίσης ότι με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ τέθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την διερεύνηση φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και επιπλέον, έχει οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός, που διερευνά τέτοια φαινόμενα με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει τα στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες.





ΠΗΓΗ