Anadolu Agency via Getty Images
Κάλεσμα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές για την πιστή τήρηση των μέτρων απηύθυνε ο Χρήστος Ταραντίλης, ώστε να μην υπάρξει αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων, μετά και το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου από σήμερα 18/1.
«Για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ προειδοποίησε ότι εφόσον παρατηρηθεί αναζωπύρωση της πανδημίας τότε θα υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις.
Oπως τόνισε ο κ. Ταραντίλης, από τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξαρτηθεί και το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και άλλων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η άρση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα για το θέμα του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων, ο κ. Ταραντίλης εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να συλλεγούν τα στοιχεία από το λειτουργία των δημοτικών και νηπιαγωγείων αλλά και από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μετά να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες βέβαια θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών. Άρα η οποιαδήποτε πιθανότητα για τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρεται για τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς –σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό- απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου εβδομάδων για να αναλυθούν τα δεδομένα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου που ξεκίνησε σήμερα. Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την Παρασκευή δεν αποκλείεται να εξεταστεί η πιθανότητα να λήξει η απαγόρευση των μετακινήσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ταραντίλης δείχνουν ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού, ο κ. Ταραντίλης ανακοίνωσε ότι μέχρι και χθες Κυριακή (17/1) είχαν γίνει 80.531 εμβολιασμοί, ενώ ήδη έχουν κλειστεί 140.000 ραντεβού για εμβολιασμούς πολιτών που είναι από 85 ετών και άνω. Μετά και την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος των 2 εκατ. εμβολιασμών έως το τέλος Μαρτίου. «Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το θέμα των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από στέλεχος της ΕΙΟ. Όπως είπε, εκτός από όσα ήδη προβλέπονται, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες ενέργειες από την κυβέρνηση για την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου.