Reuters Photographer via Reuters

Ο Χασάν Αχούντ στο κέντρο της φωτογραφίας συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Τρίτη το νέο προσωρινό Υπουργικό Συμβούλιο του Αφγανιστάν το οποίο περιλαμβάνει αρκετά στελέχη της παλιάς φρουράς της ισλαμικής ομάδας. Θέσεις – κλειδιά αναλαμβάνουν προσωπικότητες των Ταλιμπάν που πρωταγωνίστησαν στον εικοσαετή πόλεμο εναντίον του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Αφγανική κυβέρνηση.

Ο Μουλά Χασάν Αχούντ, συνεργάτης του εκλιπόντος ιδρυτή του κινήματος Μουλά Ομάρ, ορίστηκε ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν την Τρίτη, με αναπληρωτή τον Μουλά Αμπούλ Γάνι Μπαραντάρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος.

Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ο οποίος ανέλαβε τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπέγραψε την συμφωνία που οδήγησε στην τελική αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν, θα είναι ένας από τους δύο αναπληρωτές του Αχούντ.

Ο Μπαραντάρ, επίσης στενός φίλος του Μουλά Ομάρ, ήταν ανώτερος διοικητής των Ταλιμπάν και υπεύθυνος για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Πακιστάν το 2010 ενώ έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στη Ντόχα μετά την αποφυλάκισή του το 2018.

Reuters Photographer via Reuters

Ο Χασάν Αχούντ σε συνάντηση του με τον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ στο Ισλαμαμπάντ.

 

Ποιος είναι ο Χασάν Αχούντ

Ο Αχούντ προέρχεται από την περιοχή Κανταχάρ του Αφγανιστάν, όπου είχαν εμφανιστεί οι Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Hταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών της ανταρτικής ομάδας, σύμφωνα με αναφορές. Πιστεύεται ότι είναι περισσότερο θρησκευτικός παρά στρατιωτικός ηγέτης και άτομο κοντά στον πνευματικό και ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν Σεΐχη Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Ο Αχούντ χρησιμεύει ως επικεφαλής του ηγετικού συμβουλίου των Ταλιμπάν, “Rehbari Shura”, θέση που κατείχε για 20 χρόνια. ”Εργάστηκε για 20 χρόνια ως επικεφαλής της Rehbari Shura και απέκτησε πολύ καλή φήμη. Είναι θρησκευτικός ηγέτης, δεν έχει στρατιωτικό υπόβαθρο και είναι γνωστός για τον χαρακτήρα και την αφοσίωσή του”, δήλωσε ένας ηγέτης των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ο Αχούντ κατείχε αρκετές σημαντικές θέσεις κατά την προηγούμενη κυβέρνηση τους (από το 1996 έως το 2001). Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αργότερα ανέλαβε ρόλο υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπό τον Μουλά Μοχάμαντ Ραμπάνι Αχούντ. Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου το 2001. Το όνομα του συμπεριλαμβάνεται σε τρομοκρατική λίστα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ο Σαρατζουντίν Χακάνι, γιος του ιδρυτή του δικτύου Χακάνι, που χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών, όπως δήλωσε ο βασικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

O Xακάνι είναι ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες του FBI λόγω της εμπλοκής του σε επιθέσεις αυτοκτονίας και των σχέσεων του με την Αλ Κάιντα.

Ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ, ορίστηκε υπουργός Άμυνας. Ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα θα παραμείνει ο Ανώτατος Ηγέτης των Ταλιμπάν δίχως να διευκρινιστεί τι ρόλο θα έχει στην κυβέρνηση. Δεν έχει θεαθεί και δεν έχει μιλήσει δημόσια από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ. 

Ο Αχούντ διατηρεί εδώ και 20 χρόνια στενές σχέσεις με τον Αχουντζάντα. 

Όλοι τους θα έχουν προσωρινά καθήκοντα τόνισε ο Μουτζαχίντ σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Εξάλλου, δεν συμμετέχουν μη Ταλιμπάν στο κυβερνητικό σχήμα παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν σε πτήση προ τη Νέα Υόρκη, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σκοπεύει στο προσεχές διάστημα να αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. 

Πηγές: Reuters, Αssociated Press





ΠΗΓΗ