Anadolu Agency via Getty Images

15 Aπριλίου 2021. Νίκος Δένδιας και Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. (Photo by Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via Getty Images)

«Πάντοτε ήμασταν έτοιμοι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε όλα τα προβλήματά μας. Ίσως δεν μπορούμε να τα λήσουμε σε μία μόνο συνάντηση, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον. Ο διάλογός μας μόλις ξανάρχισε, έπειτα από μακρά διακοπή…Δεν υπάρχει ανάγκη για μεσολάβηση της ΕΕ και άλλω, τρίτων μερών. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας, καθώς μιλάμε ανοιχτά για όλα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογό μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο NTV, λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με το Νίκο Δένδια που είναι σε εξέλιξη.

Αν και η τουρκική πάγια τακτική είναι να επιφυλάσσει ”εκπλήξεις” σε σημαντικές στιγμές, η γνωστή από τα παλιά λογική του ”όλα στο τραπέζι – χωρίς όρους και προϋποθέσεις” είναι βέβαιο ότι ισχύει.

Στον αντίποδα, η Αθήνα δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ανέφερε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν: «Η ελληνική πλευρά έχει πει πολλές φορές ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Εμπεδώνουμε το καλό κλίμα με απουσία στην πράξη και σε λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Anadolu Agency via Getty Images

15 Aπριλίου 2021. Νίκος Δένδιας,Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. (Photo by Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via Getty Images)

 

Μπαράζ επαφών στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα δεδομένα στην διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζουν διαρκώς και είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 72 ώρες είναι προγραμματισμένες:

– οι επαφές Δένδια στην Άγκυρα με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

– προηγήθηκε χθες η συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, όπου ευθέως άνοιξε η συζήτηση για διαπραγματεύσεις με στόχο τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών από κοινού

– η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Λιβάνου σήμερα στην Αθήνα

– η τετραμερής Ελλάδας – Κύπρου – ΗΑΕ – Ισραήλ αύριο στην Λευκωσία

Παράλληλα, η Άγκυρα επιχειρεί εντυπωσιακό ”άνοιγμα” προς την Αίγυπτο, διαμηνύοντας σήμερα ότι τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στο Κάιρο στις αρχές Μαϊου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει γίνει συνάντηση κορυφής Τουρκίας – Αιγύπτου τα τελευταία 8 χρόνια!

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου σε λιγη ώρα στην Άγκυρα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον.





ΠΗΓΗ