Εξαιρετικά δύσκολος αναμένεται να είναι και ο φετινός χειμώνας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Χθες, Κυριακή, τα κρούσματα έφτασαν τα 2.727 και οι διασωληνωμένοι τους 421, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

Το αυξημένο ιικό φορτίο θέτει σε νέα κατάσταση συναγερμού την κυβέρνηση η οποία εξετάζει νέα μέτρα. Ειδικά σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα και ο λόγος είναι ότι –ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών- ενώ και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν στο βόρειο τμήμα της χώρας παίζουν ρόλο στη μεταδοτικότητα.

Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται ήδη η αυξημένη πίεση στις ΜΕΘ, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα.

Στο τραπέζι νέα μέτρα με γεωγραφική στόχευση

Σε αυτό το πλαίσιο έχει επανέλθει στο προσκήνιο η ανάγκη εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη (3/11).

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα αποφασισθούν επιπλέον έλεγχοι για τους ανεμβολίαστους, όπως η διενέργεια περισσότερων τεστ, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασισθούν περιοριστικά μέτρα στον χώρο της εστίασης, όπως το να κλείνουν νωρίτερα τα συγκεκριμένα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές. Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς εκτιμάται ότι ειδικά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρατηρείται μία χαλαρότητα στο θέμα των ελέγχων, ενώ δεν αποκλείεται η αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αρκετοί επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, κάτι που για την ώρα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η φετινή χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή, καθώς κάθε πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί δωρεάν, όπου θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει, όποτε θέλει. Όλα τα δεδομένα μάλιστα αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Εννέα στους 10 που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι».

Μόσιαλος: Όχι άλλα μέτρα – Να εφαρμοστούν όσα ήδη θεσπίστηκαν

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προσπάθειας πειθούς προς τους ανεμβολίαστους ώστε να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει καμπάνια μέσω αποστολής γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τους, υπενθυμίζοντας την αξία του εμβολιασμού και τους κινδύνους για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αντίθετος σε αυτή την τακτική δηλώνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος θεωρεί ότι «δεν είναι καλή ιδέα». Μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι η αποστολή SMS θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος.

 





ΠΗΓΗ