Eurokinissi

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, η οποία διήρκεσε πενήντα λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πάγος έσπασε και υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι το 2021 δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να προωθηθεί η θετική ατζέντα των 25 σημείων στα οποία είχαν καταλήξει σε πρόσφατη συνάντηση τους οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ.

Η βελτίωση των σχέσεων αναμένεται να επιτευχθεί βήμα-βήμα, καθώς οι διαφορές σε μεγάλα θέματα παραμένουν, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εκεί που μπορεί να υπάρξει πιο άμεση συνεργασία είναι στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με την ελληνική πλευρά να περιμένει μία έμπρακτη απόδειξη καλής θέλησης από την Τουρκία και αυτή μπορεί να είναι η επιστροφή στη γειτονική χώρα 1450 ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στα ελληνικά νησιά και των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.  

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού 

 Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική δημοσίευσή του στο Twitter, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν εποικοδομητική. Όπως γράφει ο ίδιος, «παρόλο που υπάρχουν ακόμα διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν παύουν να είναι γείτονες και να μπορούν να επωφεληθούν από μια πιθανή συνεργασία». Για αυτό, όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός, «ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός». 





ΠΗΓΗ