Eurokinissi

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglou. Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Δεν είναι απλώς αναγκαίο κακό η συνύπαρξη μας», ήταν η φράση με την οποία επιχείρησε να δώσει το στίγμα του ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στις κοινές δηλώσεις με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, έπειτα από την συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

Ο Ιμάμογλου πέρασε και από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και φρόντισε να καταγράψει την επιθυμία του για βελτιωμένες σχέσεις, μιλώντας για την ανάγκη οι δύο πλευρές να προωθήσουν κοινές λύσεις και για τα προβλήματα που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση των σεισμών και το μεταναστευτικό.

Η επίσκεψη Ιμάμογλου έγινε σε ”δύσκολη” χρονική στιγμή, καθώς ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης γνωρίζει ότι δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες και δεν είναι σε θέση να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από την εξωτερική πολιτική που χαράσσει σε μεγάλο βαθμό με προσωπικές παρεμβάσεις ο Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, επιδιώκει σταθερά να οικοδομήσει ηγετικό προφίλ ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2023 στην Τουρκία και δεν διστάζει να τοποθετείται για διεθνή ζητήματα. 

via Associated Press

Στιγμιότυπο από το σύντομο τετ α τετ Mητσοτάκη – Ιμάμογλου στο Μέγαρο Μαξίμου στις 21 Σεπτεμβρίου 2021. (AP Photo/Petros Giannakouris)

 

«Καζάν – καζάν»

Το σύνθημα «καζάν-καζάν» (που συχνά μεταφράζεται μέσω της αγγλικής έκφρασης «win-win») δεν είναι πρώτη φορά που ακούγεται από Τούρκο πολιτικό στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, κυριάρχησε την περίοδο που οι προσωπικές σχέσεις Γιώργου Πανανδρέου – Ισμαήλ Τζεμ και αργότερα Κώστα Καραμανλή – Ταγίπ Ερντογάν, υπήρξαν καλές. Ο Ιμάμογλου δεν πρωτοτυπεί με αυτή την έννοια, αφού ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει ακόμα και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο φιλόδοξος Δήμαρχος της Πόλης που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα από το κόμμα της αντιπολίτευσης για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος απέναντι στον Ερντογάν το 2023, επιχείρησε και εδώ στην Αθήνα να διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με τον Τούρκο Πρόεδρο, σε μία χρονική περίοδο αυξημένης έντασης και νευρικότητας από μέρους της Άγκυρας στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο Ιμάμογλου – χαμογελαστός και πολύ ευγενικός – δήλωσε παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη ότι η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν είναι απλά μια από τις πολλές επιλογές, είναι η αναγκαία οδός, την οποία πρέπει να περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε το δρόμο αυτό μαζί». 

Eurokinissi

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ E. IMAMOGLOU ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας ότι ο πρόσφατος θάνατός του προκάλεσε θλίψη και στη χώρα του, καθώς -όπως είπε- «με τους ήχους των δημιουργιών του έχουν χτυπήσει δυνατά οι καρδιές πολλών Τούρκων πολιτών». Επισήμανε ακόμα, ότι ως δήμαρχοι «έχουμε επιφορτιστεί με τη φοβερή ευθύνη του να βρούμε τις σωστές λύσεις στα προβλήματα των δύο μεγάλων πόλεων, των δύο μητροπόλεων». Και πρόσθεσε ότι Κωνσταντινούπολη και Αθήνα «είναι δύο πόλεις που τις συνδέουν κοινή ιστορική μοίρα και απαιτείται να συνεχίσουμε αυτή τη γέφυρα που προσπαθούμε να χτίσουμε με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με βάση την αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας».

Huffpost Greece

Μπακλαβάδες…μεταξύ των εθιμοτυπικών δώρων που προσέφερε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στον Κώστα Μπακογιάννη

Μπακογιάννης: Τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπακογιάννης φρόντισε να κινηθεί προσεκτικά στο πλαίσιο του ρόλου του ως Δημάρχη Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα «άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις ή -για να είμαι ακριβής- τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί». Αναφερόμενος στη διπλωματία των πόλεων είπε ότι «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια».





ΠΗΓΗ