ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

.

Εποχή Νίκου Ανδρουλάκη ξεκίνησε για το ΠΑΣΟΚ από το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου και πλέον ο νέος αρχηγός καλείται να υλοποιήσει όσα ανακοίνωνε ως στόχευση του κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου.

Η αλήθεια είναι ότι η σαρωτική του νίκη και το πολύ μεγάλο ποσοστό διαφοράς στην αναμέτρηση του με τον Γιώργο Παπανδρέου –πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- του «λύνει» τα χέρια και του δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει σε τολμηρά βήματα. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνει και τις ευθύνες καθώς στο πρόσωπο του οι ψηφοφόροι της παράταξης βλέπουν τον άνθρωπο που μπορεί να φέρει ξανά το Κίνημα σε θέση πρωταγωνιστή.

«Ανανέωση και αναγέννηση για τη Δημοκρατική Παράταξη»

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική του νίκη τόνισε –όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου- την ανάγκη διατήρησης της ενότητας και αναφέρθηκε ονομαστικά και στους 5 συνυποψήφιους του.

Οι λέξεις «κλειδιά» όμως που δείχνουν και την στόχευση του Νίκο Ανδρουλάκη είναι οι εξής δύο: «Ανανέωση και αναγέννηση». Είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος αρχηγός θέλει να αλλάξει την εικόνα του κόμματος και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να αυξήσει κατά πολύ τα ποσοστά και να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ένα κόμμα εξουσίας που θα «σπάσει» το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε αυτό το δίπολο της διχόνοιας και της μιζέριας, αναγεννιέται η Δημοκρατική Παράταξη και θα είναι η επόμενη κυβερνητική επιλογή του ελληνικού λαού, για να έχει ο λαός προοδευτική, ρεαλιστική, προγραμματική επιλογή», τόνιζε σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι θα επιδιώξει τη διεύρυνση των δυνάμεων του κόμματος στο οποίο πλέον ηγείται και την επιστροφή στη Χαριλάου Τρικούπη των ψηφοφόρων που στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας δωδεκαετίας είχαν ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ –κυρίως- ενώ το 2019 αρκετοί είχαν κατευθυνθεί και προς τη ΝΔ.

Οι οργανωτικές αλλαγές προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη

Για να επιτευχθεί βέβαια αυτός ο στόχος απαιτείται μία σειρά δομικών αλλαγών εντός του ΠΑΣΟΚ, ώστε το κόμμα να ανανεωθεί στέλνοντας το μήνυμα ότι έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και δίνοντας όραμα και ελπίδα στους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου. Αυτές οι οργανωτικές αλλαγές είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όσο για το πως θα λειτουργεί η παράταξη την επόμενη μέρα, έχει ήδη δώσει το στίγμα του στις ομιλίες που έκανε κατά την προεκλογική του περιοδεία:

«Κανείς δεν θα έχει ειδική συμπεριφορά, δεν θα είμαστε ένα κόμμα που θα προσγειώνονται αλεξιπτωτιστές σε κρίσιμες θέσεις. Θα είμαστε ένα κόμμα εσωτερικής αξιοκρατίας που θα σέβεται όλα του τα στελέχη, ό,τι επιλογές κι αν κάνουν. Δεν θα επιτρέψω ποτέ ξανά και σε κανέναν να κάνει τα μέλη και τους φίλους μας κλακαδόρους αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης. Κάθε μας θέση θα είναι προϊόν διαβούλευσης και εσωτερικής δημοκρατίας».

Αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του Κινήματος

Για να καταφέρει να αλλάξει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να στηριχθεί στις δυνατότητες της νέας γενιάς της Χαριλάου Τρικούπη –στην οποία άλλωστε ανήκει και ο ίδιος- και βέβαια στους στενούς του συνεργάτες.

Θα χρειαστεί όμως να εστιάσει και στην σύνθεση παλαιών  και νέων, κρατώντας και κάποιες εσωκομματικές ισορροπίες. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αξιοποιηθούν και οι άλλοι πέντε υποψήφιοι, ενώ έχει κάνει λόγο για ριζοσπαστική ανανέωση, που δεν θα είναι μόνο ηλικιακή, θα είναι με πρόσωπα όλων των γενεών, τα οποία –όπως έχει πει- θα έχουν υψηλό δείκτη κοινωνικής αξιοπιστίας.

Με βασική επιδίωξη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνένωση δυνάμεων από τον χώρο της κεντροαριστεράς, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στην ενεργοποίηση πολιτικών προσωπικοτήτων που για διαφορετικούς λόγους η καθεμία είχαν απομακρυνθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής.

Σε ποια πρόσωπα τελικά θα στηριχθεί για να δώσει στο κόμμα τη μορφή που έχει οραματιστεί, είναι κάτι που θα το μάθουμε τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Δείγμα των προθέσεων του πάντως αναμένεται να διαφανεί και από την επιλογή που θα κάνει στο πρόσωπο που θα εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και που θα κληθεί να δώσει μάχες με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Στο πλαίσιο της «ανανέωσης και αναγέννησης» της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σίγουρο ότι θα στοχεύσει στη βάση του κόμματος και στην κοινωνία των πολιτών.

Ήδη, μέσω των προεκλογικών του περιοδειών, έχει έρθει πολύ κοντά στους κατοίκους της περιφέρειας και θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε διάφορα σημεία της χώρας. Βασική του επιδίωξη είναι να πείσει –κυρίως τους απογοητευμένους από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα τη μεσαία τάξη- ότι το ΠΑΣΟΚ στη νέα του μορφή έχει και πολιτικό αφήγημα και τη διάθεση να φέρει κάτι νέο στο πολιτικό σκηνικό, οπότε οι πολίτες αξίζει να συμπορευθούν μαζί του.

Αυτό πάντως που ήδη φαίνεται να πετυχαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μία γενικότερη ”αναστάτωση” στο πολιτικό σκηνικό, καθώς Πειραιώς και Κουμονδούρου θα έχουν όλο και περισσότερο στραμένο το βλέμμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Το αν θα δούμε νέους συσχετισμούς δυνάμεων και τελικά αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, θα αποδειχθεί και από την έκβαση των κινήσεων του νέου αρχηγού του Κινήματος.   





ΠΗΓΗ