Με δεδομένο ότι έχουν ανοίξει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων, είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η συζήτηση για παροχή διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους. Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε τη  σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για πιθανή υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους.

Όπως διευκρίνισε η κ. Πελώνη η σύσταση θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής εντός της ημέρας. Και αν –όπως αναφέρουν πληροφορίες- η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, η παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα είναι πιο άμεση. «Η κυβέρνηση θα μελετήσει την σύσταση της Επιτροπής και θα λάβει τις αποφάσεις, πάντα με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και με κοινωνική ευαισθησία», τόνισε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος, μη δίνοντας όμως περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο της σύστασης.

Όσο για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, αυτή εξακολουθεί να βελτιώνεται όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, καθώς σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, καθώς και των διασωληνωμένων.

Η θετική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα -όπως ανακοινώθηκε χθες- αφορούν:

  • Στη μείωση, από αύριο,  της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 ανά 16 τ.μ. στο λιανεμπόριο.

  • Στη λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών.

  • Στην επαναλειτουργία των παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες.

  • Στην επαναλειτουργία των Luna Parks  με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αποστάσεις, μάσκα, αντισηπτικό, κλπ).

  • Στην επαναλειτουργία των Υπηρεσιών Ευεξίας.

  • Στη δυνατότητα εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες, μόνο για εμβολιασμένους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

  • Στο άνοιγμα από 1ης Ιουλίου των κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Σημειώνεται ότι για την έναρξη των πανηγυριών πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ημερομηνία που το ποσοστό του πληθυσμού της οικείας Περιφερειακής Ενότητας που έχει εμβολιασθεί με μία δόση να είναι πάνω από το 50%.

  • Να υπάρχει σύσταση προς τους συμμετέχοντες για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων πριν την συμμετοχή τους στην πανήγυρη.

  • Να εφαρμόζονται τα μέτρα Δημόσιας Υγείας (τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά σε τραπέζια κλπ) με ευθύνη της οικείας Δημοτικής Αρχής.

Η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιοποίησης των self-test, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μίας νέας έξαρσης. «Αποφασίστηκε έτσι η διανομή των self-test, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και είχε προγραμματιστεί για δύο μήνες, να συνεχιστεί για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, οι  φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Αττικής ανακοίνωσαν  πως δεν θα συνεχίσουν τη διάθεση των self-test. Αποφασίστηκε έτσι  να χρησιμοποιηθούν για την περιοχή της Αχαΐας, ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, όπου υπάρχει ήδη συμφωνία.

Το ίδιο θα γίνει στην Αττική εφόσον επιμείνει στην απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής», διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ υπογράμμισε ότι για να χτιστεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας, είναι αναγκαία η συνέχιση των εμβολιασμών με τους ίδιους αυξημένους ρυθμούς και στο επόμενο διάστημα. «Ήδη, άλλωστε, από την Τετάρτη, έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου προτεραιοποίησης και όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 18 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 7.244.000 εμβολιασμοί. Μια δόση έχουν λάβει πάνω από 4.380.000 συμπολίτες μας, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 3.040.000», ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη.





ΠΗΓΗ