Στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, ενώ την Παρασκευή το πρωί, στις 8 και μισή, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Για να «κλειδώσουν» τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, γίνονταν το τελευταίο διάστημα συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Η βασική διαφορά της παρέμβασης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σε σύγκριση με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν έως σήμερα, είναι ότι θα πρόκειται για μία οριζόντια παρέμβαση που θα ανακουφίσει μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών –νοικοκυριών και επιχειρήσεων- και θα βάλει τέλος στις υπέρογκες αυξήσεις των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την απόφαση του για επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και αυτή η παρέμβαση είναι πιθανό να τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα δοθεί επιδότηση- μεταξύ 55 και 60 ευρώ ανά λογαριασμό αναφέρουν πληροφορίες- για κατανάλωση όχι μέχρι τις πρώτες 300 KWh που ίσχυε, αλλά πιθανότατα για τις πρώτες 500 KWh. Έτσι, θα υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη σε περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για αναδρομική ισχύ των ρυθμίσεων, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο με επιδότηση αυτής της διαφοράς των 200 KWh, η οποία θα κυμανθεί περίπου στα 35 ευρώ και θα γίνει συμψηφισμός σε επόμενο λογαριασμό.

Το νέο πλέγμα μέτρων που θα είναι ένας συνδυασμός με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και επιδοτήσεων, αναμένεται να ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεν αποκλείεται να πιάσει και τους πρώτους μήνες του 2023 αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος για τους καταναλωτές να πλησιάσουν στα επίπεδα που ήταν μέχρι πριν από λίγους μήνες και κυρίως να σταματήσουν οι υπέρογκες αυξήσεις που προκάλεσαν τον εκτροχιασμό των οικογενειακών και επαγγελματικών προϋπολογισμών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «οτιδήποτε ανακοινώνεται είναι κοστολογημένο απολύτως και όχι κουβέντες του αέρα, όπως αυτές που λέει ο κ.Τσίπρας, που υπόσχεται εύκολες λύσεις δίχως απολύτως κανέναν υπολογισμό» και υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που διαθέτει».

Κομβικό ρόλο στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκπόνηση ενός νέου πακέτου ρυθμίσεων, έπαιξε η καθυστέρηση της Ευρώπης στη λήψη μέτρων για την στήριξη των ευρωπαίων πολιτών. Για αυτό και στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εθνικό σχέδιο», γνωρίζοντας ότι οι αντοχές μεγάλου αριθμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί.





ΠΗΓΗ