Eurokinissi

Kyriakos Mitsotakis

Το βασικό θέμα συζήτησης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία θα μετάσχει και ο πρωθυπουργός, αναμένεται να είναι η πορεία της πανδημίας. Κυρίως θα απασχολήσει η μετάλλαξη Όμικρον λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας που φαίνεται να τη χαρακτηρίζει, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την πίεση που μπορεί να επιφέρει στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Κατά την διάρκεια της Συνόδου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. με βάση το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση. Από την κυβέρνηση σημειώνουν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

Επίσης το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.





ΠΗΓΗ