Την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ”Ο υπουργός Εξωτερικών Aντονι Τζ. Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία στις 27 Μαΐου από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα κατασχεθέντα πλοία, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον βασικό μας σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτήν την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ « Με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συζητήσαμε τηλεφωνικώς για τις τελευταίες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο. Επίσης, ενημέρωσα τον ομόλογό μου για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου, καθώς και για τις επισκέψεις μου σε Δ. Βαλκάνια».

«Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τηλεφωνικώς για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου. Επίσης, ο ΥΠΕΞ Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου, καθώς και για τις επισκέψεις του στα Δυτικά Βαλκάνια», σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Σύσταση προς τα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα του Ιράν

«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.





ΠΗΓΗ