Ο Ακης Σκέρτσος, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με νέα του ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί γιατί η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να διαχωρίσει τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας σε «αμιγείς» και «μικτούς» και στέλνει μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

«Οι χώροι διασκέδασης, όσο διαρκεί η πανδημία, αποτελούν χώρους υπέρ-μετάδοσης του ιού όταν λειτουργούν χωρίς υγειονομικά μέτρα. Δύο δρόμους έχουμε εδώ. Ή θα λειτουργούν με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ή δεν θα λειτουργούν καθόλου. Όμως με την καθολική δυνατότητα πρόσβασης στον εμβολιασμό έχουμε αφήσει οριστικά πλέον πίσω μας τα οριζόντια μέτρα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Άρα είναι μονόδρομος η εφαρμογή πιο αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αυτούς τους χώρους έως ότου χτίσουμε το αναγκαίο τείχος ανοσίας. Συμβίωση  με τον ιό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με υγειονομικά μέτρα. Και σε αυτά περιλαμβάνεται η τακτική διάγνωση για τους μη εμβολιασμένους. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να μη θέλει να εμβολιαστεί, όχι όμως και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων», εξηγεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Στην ανάρτηση του, κάνοντας λόγο για τη βάση συζήτησης που πρέπει να υπάρχει, υπενθυμίζει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το κάπνισμα, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία: «Είναι υγειονομικά επικίνδυνη και ταυτόχρονα αντικοινωνική συμπεριφορά να φυσάει κάποιος πάνω σε έναν μη καπνιστή τον καπνό του τσιγάρου του και να θέτει έτσι σε κίνδυνο την υγεία του. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την COVID-19. Η ελευθερία μου και τα δικαιώματά μου σταματάνε στην ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου. Ο λόγος που τα νέα μέτρα δεν μπορούν να είναι τόσο απόλυτα όσο για το κάπνισμα, είναι ακριβώς διότι η κυβέρνηση σέβεται τόσο το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό (άρα την άρνηση εμβολιασμού για κάποιους) όσο και το δικαίωμα όλων -εμβολιασμένων και μη- στην ψυχαγωγία.»

Παράλληλα αναλύει τους λόγους γιατί δεν επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους. «Αυτό θα ήταν βαθιά διχαστικό και οριακό συνταγματικά καθώς ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και όχι υποχρεωτικός. Το να αποκλείεις έναν πολίτη από μια κοινωνική δραστηριότητα ενώ έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού έχει όνομα και λέγεται ρατσισμός», ξεκαθαρίζει ο κ. Σκέρτσος και υπογραμμίζει τον στόχο της κυβέρνησης που είναι η επίτευξη της ανοσίας και η μετατροπή της πανδημίας σε κάτι σαν την κοινή γρίπη. Επίσης, ουσιαστικά απαντά και στις ενστάσεις που έχουν εκφράσει επαγγελματίες –κυρίως της εστίασης- σχετικά με τα μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν από την στιγμή που θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνεται αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι. «Είναι ώρα και οι επιχειρήσεις να δείξουν το δρόμο της ευθύνης, δλδ του εμβολιασμού, προς τους πελάτες και τους εργαζόμενους τους για να απαλλαγούμε μια ώρα νωρίτερα από τον ιό», γράφει χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος και ταυτόχρονα εξηγεί γιατί δεν θα συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή με περιορισμένες πληρότητες στα καταστήματα και πλήρη αναστολή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που κρίνουμε ως επικίνδυνες: «Πρώτον διότι πλέον έχουμε το εμβόλιο που είναι καθολικά διαθέσιμο, δωρεάν και τεκμηριωμένα αποτελεσματικό ως προς την αντιμετώπιση της βαριάς νόσησης από COVID-19. Δεύτερον διότι αυτή είναι μια συνταγή ανελευθερίας, φτώχειας, εξάρτησης από κρατικά επιδόματα και εντέλει περιορισμένης ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Και τρίτον διότι κοντά στο 60% του ενηλίκου πληθυσμού έχει πλέον κάνει τουλάχιστον μια δόση και σύντομα θα είναι πλήρως εμβολιασμένο.»

Όπως τονίζει στην ανάρτηση του ο συνεργάτης του πρωθυπουργού, «στις δημοκρατίες τους κανόνες τους θέτει η πλειοψηφία σεβόμενη πάντα και τα δικαιώματα των μειοψηφιών. Αρκεί αυτά να μην απειλούν ως αντικοινωνικές διεκδικήσεις και συμπεριφορές το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Το αίτημα να σεβαστούμε το δικαίωμα στον μη εμβολιασμό κάποιων είναι αποδεκτό σε ατομικό επίπεδο όχι όμως και ως πλαίσιο ρύθμισης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων» και απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες που έχουν επιφυλάξεις, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, ειδικά τώρα που οι μεταλλάξεις απειλούν ακόμη περισσότερο την υγεία τους.

Άδωνις Γεωργιάδης: Aν κάποιος έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, ο ίδιος έχει αποφασίσει να ζήσει με περιορισμούς

Για τις περισσότερες «ελευθερίες» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους, αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όσο κάποιος κινδυνεύει λιγότερο, απολαμβάνει μεγαλύτερων ελευθεριών. Όσο κάποιος κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να τον προστατεύουμε εξαιτίας των λανθασμένων του επιλογών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να περιορίζει τους εμβολιασμένους πολίτες και αναφέρθηκε και στην οικονομική στήριξη που είχε δοθεί από το κράτος. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε την ηθική ευθύνη να βρει τρόπο να δώσει χρήματα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή η ηθική υποχρέωση του κράτους αίρεται με την παροχή των εμβολίων στους πολίτες. Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα να πάψουν να κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα που αναμένεται να ανοίξει σύντομα, σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. «Θεωρώ αδιανόητο να μπαίνει ανεμβολίαστος καθηγητής στην τάξη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

 





ΠΗΓΗ