Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε νέες του δηλώσεις, ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια Αττικής, οι νομοί Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, οι Σποράδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη κηρύσσονται για αύριο σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας. Ο λόγος είναι εξαιτίας της προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και η λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Όπως διευκρίνισε, σε αυτές τις περιοχές αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Σχετικά με τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς, αναμένεται να γίνει όπου αυτό είναι εφικτό. Δηλαδή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αλλά και την κατάσταση των δρόμων. Η εκτίμηση είναι ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ όπου μπορούν να κινηθούν.

Επίσης, στις περιοχές που ανακοίνωσε ο υπουργός δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε θα εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης. Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ειδικώς τα καταστήματα τροφίμων δύνανται να λειτουργήσουν από τις 10:00 έως τις 18:00.

 

 

 

 





ΠΗΓΗ