Την ώρα που ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωνε τη νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων «άγγιζε» τις 10.000, ενώ οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση το επόμενο διάστημα. Σε δηλώσεις του (ΕΡΤ) Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουν και τις 14.000.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για κυβέρνηση και ειδικούς είναι να αποδώσουν οι περιορισμοί, ώστε να υπάρξει χρόνος για αύξηση των εμβολιασμών και κυρίως για να μην φτάσει στα όρια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, εξετάστηκε το ενδεχόμενο οι νέοι περιορισμοί να ισχύσουν άμεσα. Εγκαταλείφθηκε όμως γρήγορα αυτή η πρόταση, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή τους, ενώ ελάχιστα 24ωρα πριν από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν θα υπήρχε και τεράστια αναστάτωση στην αγορά, ειδικά στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, που είναι και οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί από τις 3/1 και για δύο εβδομάδες. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα (27/12), όμως αν κριθεί αναγκαίο τότε αναμένεται να επεκταθεί η ισχύς των νέων μέτρων.   

Όπως έχουν διαμηνύσει από το κυβερνητικό επιτελείο θα γίνεται καθημερινή ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την εξέλιξη, είναι πιθανό να αναπροσαρμοστεί η στρατηγική της κυβέρνησης.

Πάντως από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα ισχύσουν τα παρακάτω μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον:

-Τα καταστήματα διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και μέχρι τα μεσάνυχτα.

-Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως 6 άτομα, θα υπάρχουν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και το προσωπικό θα χρησιμοποιεί υποχρεωτικά διπλή μάσκα ή τη μάσκα υψηλής προστασίας.

-Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί τηλεργασία σε ποσοστό έως και 50% καθώς και κυλιόμενο ωράριο.

-Στα γήπεδα η πληρότητα με εμβολιασμένους θεατές θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους και με ανώτατο πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

-Σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

-Επίσκεψη σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα γίνεται μόνο με με pcr test 48 ωρών.

 -Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

 Όπως προκύπτει από τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και υιοθέτησε η κυβέρνηση, στόχος είναι να περιοριστούν κινητικότητα και συγχρωτισμοί, κυρίως των νέων ανθρώπων, λόγω της ταχύτατης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επανεκτίμηση της κατάστασης, ειδικά λίγο πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων. Για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για χρονική μετάθεση της λειτουργίας τους, κάτι που έχει ξεκαθαρίσει και η κυβέρνηση.

 





ΠΗΓΗ