Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η επιλογή του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, να ψηφίσει κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, ψηφίζοντας «ναι» στην ερώτηση αν «η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατεύεται από τη σύλληψη».

Πρόκειται για την τροπολογία 10 που κατέθεσαν στις 8 Μαρτίου οι ευρωβουλευτές Γιαντβίγκα Βισνιέβσκα και Κρίστιαν Τέχρες της ομάδας ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) με την διατύπωση: «υπενθυμίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το εγγενές δικαίωμα στη ζωή και ότι η ανθρώπινη ζωή πρέπει πάντοτε να προστατεύεται, αρχής γενομένης από τη στιγμή της σύλληψης».

Η ανακοίνωση-άδειασμα της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία άδειασε τον ευρωβουλευτής της, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η συγκεκριμένη ψήφος «δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του»

«Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι εξηγήσεις του ίδιου

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ο κ. Κυμπουρόπουλος διευκρίνισε: «Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους. Αλλωστε σε παρόμοια ψηφίσματα που έχουν μιλήσει για την άμβλωση στο παρελθόν, είμαι υπέρ γιατί σέβομαι και αναγνωρίζω αυτό το δικαίωμα, όταν μάλιστα η γυναίκα δεν έχει δώσει την έγκρισή της για να γίνει κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος στο επίμαχο ψήφισμα, είπε: «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία σπέκουλα η οποία ξεκίνησε από το ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν ένα συνολικά ψήφισμα για τα δικαιώματα του παιδιού, αυτό ψηφίζαμε. Οταν το παιδί βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας, όταν είναι μικρό, δεν έχει τη δύναμη να μιλήσει, δεν πρέπει να μιλήσουμε και εμείς για αυτό; Δεν μπορώ να ξέρω για την ανακοίνωση του κόμματός μου. Καταλαβαίνω απόλυτα όλο αυτό που έχει γίνει από την μεριά του κόσμου. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι δεν ψήφισα και δεν θα ψήφιζα κάτι που αφαιρεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών».

«Πολλοί συνάδελφοι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτής της τροπολογίας. Σκέφτομαι λίγο το θέμα και από αυτή τη θέση που σίγουρα με επηρεάζει, αν η μητέρα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος θα με σκότωνε ή όχι; Θεωρώ ότι ναι υπάρχει το δικαίωμα στην άμβλωση και δεν είμαι κατά. Αλλά θέλω να δώσω και το δικαίωμα και στο παιδί που δεν μπορεί να μιλήσει. Και θέλω να το συζητήσουμε. Θέλω να υπάρχει και αυτό το δικαίωμα, ως δικαίωμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος υποστήριξε ότι δεν τραυματίζεται από το συμβάν η σχέση του με το κόμμα, για να συμπληρώσει ότι θα ακολουθήσει ένας διάλογος.





ΠΗΓΗ