Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα του κόστους των τεστ για κορονοϊό, σε μια περίοδο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων και νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ για τον έλεγχό τους. Απάντηση με ανακοίνωσή του έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το ΜέΡΑ25 τονίζει την ανάγκη ενός δημοσίου δικτύου τεστ: «Αξίζει να δούμε τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ποια είναι η διαφορά του κόστους των τεστ και των μέσων μισθών σε αυτές τις χώρες συγκριτικά με την Ελλάδα.

Στην Αυστρία τα Rapid και PCR tests είναι δωρεάν, κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους «Teststrasse», σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Στη Γερμανία κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Στη Δανία οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test και αυτό φυσικά ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.

Στην Κύπρο τα Rapid Test είναι δωρεάν σε όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν €5 για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης κοστίζει €20.

Στην Ισπανία τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες όμως μόνο (θεσμικός ρατσισμός στην Ισπανία).

Στην Αγγλία ισχύει ό,τι και στην Αυστρία.

Και τέλος στη Γαλλία τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ €50 κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους, όσο δηλαδή και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι ο μέσος μισθός στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος για την ακρίβεια!

Στη χώρα μας τώρα το σελφ τεστ όταν δεν το δίνει μια φορά το χρόνο δωρεάν η Μητσοτάκης Α.Ε., κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, το ράπιντ γύρω στα 10 και το pcr από 50 έως 60 περίπου ευρώ και όλα αυτά όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι στα 1.161 ευρώ.

Τη στιγμή που στην Αγγλία, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι €2.313 (£1.950), στη Γαλλία €2.791, στην Αυστρία 3.104 ευρώ, στη Δανία 3.914 ευρώ, στη Γερμανία 2.952 ευρώ, στην Κύπρο 1.658 ευρώ και στην Ισπανία 1.753 ευρώ».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ιδιαίτερα με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πανδημία, να μην στηθεί εδώ και τώρα ένα δημόσιο δίκτυο, για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ τέστ σε όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη, Έλληνες πολίτες και μη) και ένα αυστηρό πλαφόν σημαντικά μειωμένο για τις τιμές στα pcr».

 

 

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, είπε πως «ο κανόνας στην Ευρώπη λέει ότι όταν έχεις συμπτώματα, όταν έχεις θετικό rapid ή self test, έχεις δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό».

«Στη χώρα μας δεν συμβαίνει αυτό», ανέφερε. «Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην προχωρά στη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ, γιατί πρέπει τα διαγνωστικά κέντρα να θησαυρίζουν», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «μαυραγοριτισμό τη στιγμή της πανδημίας».

Σχολιάζοντας τα μέτρα, είπε ότι «η κυβέρνηση στην πραγματικότητα κάνει lockdown, χωρίς μέτρα οικονομικής στήριξης». «Στην εστίαση, σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο, όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν και μέτρα οικονομικής στήριξης», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μιλώντας στον Alpha 9.89, ο κ. Ηλιόπουλος είχε ζητήσει να αλλάξει άμεσα η πολιτική για το testing, με μαζική δωρεάν πρόσβαση σε rapid και μοριακό: «Δεν γίνεται άνθρωπος ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα ή του έχει βγει θετικό το rapid test, να μην έχει δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό τεστ…αυτό γίνεται σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, εδώ έχουμε παρατήσει την ιχνηλάτηση», είπε.

Σε δική του ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ αναφέρει πως επιμένει στο τρίπτυχο εμβολιασμός – ενίσχυση του ΕΣΥ – μέτρα προστασίας, με χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου χωρίς ραντεβού, σε επιπλέον από τα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία περιστατικών covid, εάν υπάρξει ανάγκη, μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, και επιδημιολογική επιτήρηση με επέκταση των σημείων όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν pcr και rapid test. 

Θ. Πλεύρης: Λαϊκίζουν όσοι ζητούν μαζικά δωρεάν PCR 

Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης

Αναλυτικά η δήλωση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τον ιό SARS-CoV-2:

«Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές.

Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

Μιλώντας στο Mega στις 24 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε πει σχετικά πως η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη σχετικά με το PCR test, ενώ τα rapid και self test είναι σε πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας. Ως προς τη δωρεάν διάθεση rapid test στους εμβολιασμένους, είχε πει πως «αν η κυβέρνηση επιδοτήσει τα rapid test για όλο τον πληθυσμό ασταμάτητα και πάντα, είναι δισεκατομμύρια αυτά και θα χρεoκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο».





ΠΗΓΗ