Την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του inside story τη Δευτέρα, επί δέκα εβδομάδες τουλάχιστον, άγνωστοι μπορούσαν να ακούνε και να βλέπουν τα πάντα στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Όπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ, «ρωτήσαμε τον Θανάση Κουκάκη τι ερευνούσε στον χρόνο της τοποθέτησης του παράνομου λογισμικού στη συσκευή του. Ο Κουκάκης μιλούσε στο διάστημα αυτό με πηγές για την δικαστική εξέλιξη των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στον όμιλο Λογοθέτη…την ίδια περίοδο ο Κουκάκης ερευνούσε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και την αλλαγή του νόμου για την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων φοροδιαφυγής μέχρι την οριστική έκδοση της πράξης επιβολής προστίμου από την ΑΑΔΕ ή μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης των διοικητικών δικαστηρίων…ερευνούσε ακόμα υποθέσεις δαπανών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες (ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής). Είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για την τροποποίηση των όρων περί εγγυήσεων στις αμυντικές συμβάσεις για την μείωση του ανώτατου ορίου εγγύησης συμμετοχής από 5% σε 2% και τη μείωση του ορίου εγγύησης καλής εκτέλεσης από 10% σε 5% αλλά και την κατάργηση της απαίτησης εγγύησης συμμετοχής στις συμφωνίες πλαίσιο και στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης. Ακόμα, ερευνούσε τη διακρατική συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τη δικαστική διαμάχη ΔΕΠΑ-ELFE, υποθέσεις υπερτιμολόγησης ΑΠΕ, ξεπλύματος χρημάτων μέσω συνεταιριστικών τραπεζών, και αποστολής μεγάλων εμβασμάτων από Έλληνες που βρέθηκαν σε λίστες φοροδιαφυγής τραπεζών του εξωτερικού».
Σε δημοσίευμα που ακολούθησε αναφερόταν πως η εταιρεία Intellexa, που σχετίζεται με τη διάθεση του λογισμικού Predator, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση, έχει «στενότερες σχέσεις με το ελληνικό κράτος από ό,τι το τελευταίο θέλει να παραδεχτεί», ενώ αναφερόταν πως «πηγές κοντά στην ΕΥΠ βεβαίωναν ότι η υπηρεσία ούτε έχει σχετικό λογισμικό κατασκοπίας, ούτε στο παρελθόν σκόπευε να αγοράσει τέτοιο, “επειδή μεταξύ των άλλων είναι πολύ ακριβό”. Εξάλλου η υπηρεσία έχει προμηθευτεί το 2021, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λογισμικό για νόμιμη παρακολούθηση από ιταλική εταιρεία…Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story πάντως, η Intellexa, που έχει έδρα στην Ελλάδα, πρέπει να ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση για τα συμβόλαια που συνάπτει για την πώληση λογισμικού υποκλοπών στους πελάτες της, που βρίσκονται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Άρα το ελληνικό κράτος γνωρίζει εκείνον που έδωσε την εντολή να παρακολουθείται το τηλέφωνο του Κουκάκη» αναφερόταν σχετικά.
Στο θέμα έχει αναφερθεί, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για παρακολούθηση από ιδιώτη.
Σε δικό του δημοσίευμα, το Reporters United έγραφε την Παρασκευή πως έχει στη διάθεσή του κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι του 2020 (έναν χρόνο πριν το χακάρισμα του Predator) η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «το Μαξίμου είναι θεσμικά υπεύθυνο για την ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός, με απόφασή του μόλις μερικές μέρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019, έθεσε την υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχό του. Η ΕΥΠ επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας για να υποκλέψει τις επικοινωνίες του δημοσιογράφου. Πώς διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια από έναν οικονομικό ρεπόρτερ που την περίοδο των παρακολουθήσεων ερευνά τα συμφέροντα ιδιωτικών τραπεζών και τραπεζιτών;».
Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ
«Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΥΠ παρακολουθούσε το δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση: Ποιοι είναι οι λόγοι «εθνικής ασφαλείας» που τον οδήγησαν να βάλει την ΕΥΠ να τον παρακολουθεί όσο ερευνούσε σκάνδαλα τραπεζιτών και επιχειρηματιών;» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωση της Παρασκευής, αναφέρονταν τα εξής: «Σήμερα η δημοκρατία στη χώρα μας δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα. Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ ζήτησε την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συνιστά σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» η ΕΥΠ παρακολουθούσε την έρευνα ενός δημοσιογράφου για τις δραστηριότητες συστημικών τραπεζών. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι διπλή. Πρώτον γιατί έχει μετατρέψει συνειδητά την ΕΥΠ σε οργανισμό εξυπηρέτησης κάθε λογής συμφερόντων. Δεύτερον γιατί για μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενσυνείδητα, παραπλανούσε την κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για «ιδιωτική παρακολούθηση». Αυτό είναι το περίφημο «επιτελικό» κράτος: παρακρατικές πρακτικές, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ασύστολα ψέματα δίχως ίχνος ντροπής. Ως εδώ! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και αναμένει τις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται στη δυσώδη αυτή ιστορία».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση. το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφικής έρευνας αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα και αντίστοιχα υποχρεώσεις της Πολιτείας. Καλούμε κάθε αρμόδια κρατική αρχή να ενεργήσει το ταχύτερο δυνατό και να ερευνηθεί το θέμα σε όλες του τις πτυχές».
«Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών δημοσιογράφου από την ΕΥΠ για ”λόγους εθνικής ασφαλείας”, είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που εκθέτει την κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που η εν λόγω κρατική υπηρεσία υπάγεται στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» λέει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από κρατικές υπηρεσίες, με βάση και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Θυμίζουμε, επίσης, τα περιστατικά συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ και για τα οποία ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για την ταυτότητα των υπευθύνων» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:
«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση που συνιστά μια ακόμη απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση για το απόρρητο των επικοινωνιών».