Eurokinissi

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια κορυφώνεται με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. 

Eurokinissi

 

Κ. Μητσοτάκης: Κάθε πρόταση δύο ψέματα, στην ομιλία του κ. Τσίπρα

«Κύριε Τσίπρα μας ανακοινώσατε ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμηση είναι τόσο ακριβής όσο κι όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα να κερδίσει εκλογές ο Μητσοτάκης», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του διαστρέφοντας την αλήθεια με εικονική πραγματικότητα καταστροφής και δύο ψέματα σε κάθε πρόταση».

«Αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας»

«Πριν από 1 1/2 μήνα είχα προβλέψει από αυτό το βήμα ότι στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παραμείνει δεύτερο κόμμα. Ο αρχηγός του κόμματος φαίνεται να με επιβεβαιώνει με αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας γιατί τι άλλο δηλώνει η άκαιρη αυτή πρωτοβουλία εκτός από απέλπιδα προσπάθεια να δείξει ότι ο χώρος του διατηρείται ακέραιος χωρίς δυνάμεις να φυλλοροούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για εσωκομματικές πληγές που άνοιξαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ .

«Δεν παραλείψατε να εκτοξεύσετε διχαστικά συνθήματα στήνοντας δικό σας σκηνικό με πολίτες γονατιστούς να σας παρακαλούν τάχα να κυβερνήσετε. Η αληθινη ζωή προχωράει όχι χωρίς δυσκολίες αλλά με σταθερό βήμα. Δεν χρειάζονται άλλα ψέματα ούτε άλλη τοξικότητα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Οσοι σας άκουσαν ίσως να έχουν ήδη κλείσει την τηλεόραση, λέγοντας «μια από τα ίδια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «οι πολίτες έχουν ανάγκη από σκέψεις και προτάσεις. Ο λόγος σας , ένα κακόηχο βουητό τυφλών καταγγελιών, είπε ο πρωθυπουργός.

Θέλετε λοιπόν, να καταδικαστεί εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση 31 μηνών για να προκύψει ποιος;

«Αυτός που επί 2μιση χρόνια δεν έκανε ένα απολογιστικό συνέδριο για την εκλογική του ήττα; Που δεν έχει αλλάξει ούτεε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που ηττήθηκε κατά κράτος; Που επικαλείται πολιτική η οποία έχει καταδικαστεί από το λαό ως η χειρότερη εμπειρία από μεταπολίτευση;», ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί κοινοβουλευτική διαδικασία για να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα.

Θυμίζετε ρήση του Σαίξπηρ ότι «η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σα μαλακό γάντι που φοριέται και ανάποδα. Αυτό το γάντι σηκώνει η κυβέρνηση, όχι ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να μιλήσει στους πολίτες για το πως μπορεί να είναι η πατρίδα μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Δημόσια αυτοκριτική ενός Πρωθυπουργού δεν είναι μία απλή λέξη
Λυπάμαι που η συγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσους ποτέ δεν την διατύπωσαν. Απευθύνεται στους οδηγούς που έμειναν εγκλωβισμένοι και στους ταξιδιώτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στους συμπολίτες μας που στερήθηκαν για μέρες το ρεύμα. Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές θα πρέπει να μάθουν πώς η Δημόσια αυτοκριτική ενός Πρωθυπουργού δεν είναι μία απλή λέξη. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Σήμερα και χθες χτυπήθηκαν μεγάλες χώρες από την κακοκαιρία, όπως οι ΗΠΑ, Δανία και Σουηδία. Ήταν χωρίς ρεύμα δεκάδες χιλιάδες και δεν άκουσα εκεί κανένα πολιτικό κόμμα να εργαλειοποιούν το φαινόμενο. Έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να προχωρούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές δημιουργώντας ένα ξεχωριστό υπουργείο όπως αυτό της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός επισημάνε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης και πιο σημαντική την πιο γρήγορη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση ανάλογων κρίσεων. Την αποκρυστάλλωση αυστηρών κανόνων στη λειτουργία των παραχωρησιούχων που διαχειρίζονται κεντρικές δομές και καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσης με όλους τους συναρμόδιους στον ίδιο χώρο, για να δρουν με βάση τη συλλογή πραγματικής πληροφορίας και προκαθορισμένων διαδικασιών.

«Αυτά για όσους κάνουν τα διδάγματα προτάγματα και λειτουργούν όχι με βάση τις κραυγές ενός κόμματος που ακόμα δεν έχει βρει να πει ούτε μία κουβέντα για την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Αττική Οδό κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Ελπίδα.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεστε τις αττικές διαδρομές με τέτοιο πάθος; Το ίδιο ισχύει και για τη μάχη με τον κορονοϊό.

Παρά τις μεγάλες απώλειες η χώρα κινείται στους ευρωπαϊκούς μέσους Όρους με τη διαφορά ότι η σφοδρότητα της μετάλλαξης Δέλτα βρήκε τη χώρα μας να υστερεί στους εμβολιασμούς κυρίως στις μεγάλες ηλικίες. Σήμερα το 84% των ενηλίκων είναι πιο θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο πιστεύω ότι θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Σταθερά τα κρούσματα φαίνονται να υποχωρούν και το ΕΣΥ να ανταποκρίνεται στην πίεση αλλά δεν τελειώσαμε την πανδημία. Ο αγώνας του εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστεί ανυποχώρητα.

Για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια

Αξίζει να θυμόμαστε ότι εδώ και δύο χρόνια η πολιτεία στήριξε με 43 δισεκατομμύρια ευρώ την πολιτεία και την κοινωνία και, κάλυψε με αμοιβές και ασφάλιση όσους δεν δούλεψαν, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκη και συνέχισε:

Κρατήσαμε ζωντανές τις εργασίες τις θέσεις εργασίας στη χώρα. Κουβέντα δεν είπατε ότι μέσα στην οικονομική κρίση η χώρα εμφάνισε ανάπτυξη μεγαλύτερη του 5%. Χτυπήσαμε την ανεργία τη μεγαλύτερη μορφή αδικίας μέσα στην πανδημία. Για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας να σημειώνουν ρεκόρ εικοσαετίας. Οι εξαγωγές και βιομηχανία κινούνται ανοδικά, αντίθετα στην εικόνα καταστροφής την οποία παρουσιάζεται. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφτασαν σε σημείο ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2021. Και βέβαια η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τον κατώτατο μισθό την 1η Μαϊου αυτού του έτους. Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 22% η συνολική φοροελάφρυνση των νοικοκυριών είναι πολύ σημαντική.

Ξέρω πολύ καλά πως η ακρίβεια πλήττει όλες τις οικονομίες του πλανήτη και βάζει σε κίνδυνο όλα όσα επιτεύχθηκαν. Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει σε 900.000 νοικοκυριά. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε δεν πρέπει να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική ισορροπία κάτι που μας επιτρέπει να δίνουμε κάθε φορά έκτακτες επιχορηγήσεις.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι και τα λεφτά δέντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Σήμερα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή

«Δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτούς που επιτέλους με την ηλεκτρονική κάρτα θα έχουν εγγυημένη αναγνώριση των υπερωριών τους, ένα ασφαλές πλαίσιο για την τηλεργασία, περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς. Ερχόμαστε να ζητήσουμε νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει πριν στη ζωή τους 1200 ευρώ 600 την επιχείρηση 600 για τον νέο. Προχωρούμε σε σημαντικές θεσμικές τομές όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την δημιουργία του ατομικού κουμπάρα τις επικουρικές συντάξεις, η οποία προσφέρει τελικά στα νέα παιδιά υψηλότερες συντάξεις αλλά και στο μέτωπο των πιο αδύναμων μιλούν τα ίδια τα δεδομένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Eurokinissi

 

Α. Τσίπρας: Έχετε τελειώσει πολιτικά κ. Μητσοτάκη

«Αποτύχατε κύριοι της κυβέρνησης, αποτύχατε με μεγάλο κόστος για τον ελληνικό λαό, αλλά το χειρότερο είναι ότι συμπεριφέρεστε σαν να πιστεύετε την προπαγάνδα που εσείς κατασκευάζετε. Που την κατασκευάζετε για να την καταναλώνουν οι πολίτες, αλλά τελικά την καταναλώνετε εσείς, οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλήθεια, έχετε συναίσθηση της πραγματικότητας; Ή είστε θύματα αυτής της προπαγάνδας και πρώτος εσείς ζείτε κλεισμένος σε μια γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς», ρώτησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντάς του πως «όταν ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, γίνεται ανέκδοτο, έχει τελειώσει και δεν το ξέρει».

«Τελειώσατε, όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Eurokinissi

 

Μ. Κατρίνης: «Κύριε Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα αποτύχατε»

Μετά τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο βήμα της Βουλής κλήθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

«Σας ενοχλεί η αυτόνομη πορεία του Κινήματος. Το ΚΙΝΑΛ δεν προσφέρεται για βολικός κυβερνητικός εταίρος, δεν θα παίξει στα παιχνίδια σας» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του.

«Κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα που βέβαια απουσιάζετε αυτήν την ώρα , ο ορίζοντας αυτής της χώρας είναι πολύ πιο ευρύς από το ασφυκτικό πλαίσιο που εσείς θέλετε να την τοποθετήσετε. Η Ελλάδα δεν σας ανήκει. Ανήκει στη νέα γενιά που έρχεται», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε ότι «σύντομα το ΚΙΝΑΛ θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τις προγραμματικές του θέσεις και δεσμεύσεις και θα ανοίγεται περισσότερο στην κοινωνία».

Πολλοί οι «μνηστήρες» για το κοινωνικό Κέντρο, αλλά «το παρωχημένο σκηνικό του 1,5 κόμματος, όλο και πιο πολύ θα θυμίζει εικόνα του παρελθόντος και θα ανατραπεί με την ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από όσα καταλόγισε στην κυβερνητική πολιτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε στην αντιπολίτευση όπου βρίσκεται τα τελευταία 2 1/2 χρόνια και τώρα είναι η σειρά μας», τόνισε.

«Κύριε Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις που μπορούν να πετύχουν εκεί που εσείς αποτύχατε. Η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας».

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να μοιράσει ευθύνες εκεί που αναλογούν, αλλά μοιράζει 2.000 ευρώ για να μειώσει τις αντιδράσεις», ανέφερε στη συνέχεια τονίζοντας:

«Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος, υπάρχει επιτελικό χάος».

Συνεχίζοντας ο κ. Κατρίνης είπε: «Κύριε πρωθυπουργέ, που ακόμη δεν βρίσκεστε εδώ, οι ανατιμήσεις και το αδιέξοδο που οδηγούνται οικογένειες συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή. Οι προβλέψεις της νέας χρονιάς δείχνουν αυξήσεις ως 60% ενώ 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκονται στο όρια της φτώχειας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Δεκέμβριο κατέγραψε την πιο ψηλή επίδοση από το 2011 ενώ ο πληθωρισμός που κινήθηκε κοντά στο 5,1 % θα ξεπεράσει τα επίπεδα που βρισκόταν πριν η χώρα μπει στη ζώνη του ευρώ. Απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα είπε: «Αυτή είναι η επιτυχία σας».

Με την Κομισιόν να μιλάει για αύξηση κόστους ενέργειας σε βάθος τριετίας, η κυβέρνηση αφήνει ασύδοτους τους ιδιώτες ενώ ο υπουργός Οικονομικών ανρήθηκε μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όταν άλλες χώρες στα ίδια προϊοντα έχουν ΦΠΑ στο 4%, πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης.

Eurokinissi

 

Δ. Κουτσούμπας: Μομφή στην κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι οι αγώνες των εργαζομένων

Στην ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το σάπιο σύστημα που υπηρετείτε κάνουμε κάθε μέρα μέσα στους χώρους δουλειάς στις γειτονιές στις σχολές, στα σχολεία, στα νομοσχέδια που φέρνετε εδώ στη Βουλή. Δεν περιμέναμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κάναμε στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα όπου εργατικοί φορείς ζητούσαν δομές για προστασία από φυσικές καταστροφές. Παλεύουμε για τα δικαιώματα του λαού. Μομφή στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία την ερχόμενη Τρίτη που μπορεί να έχουν εξαντληθεί, να έχουν γονατίσει από την κούραση όμως συνεχίζουν να κάνουν το καθήκον τους όρθιοι και επιμένουν ταυτόχρονα να ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης για το Δημόσιο σύστημα υγείας. Απαιτούν δηλαδή τα αυτονόητα για να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη της πανδημίας να μπορούν να σώζουν ανθρώπινες ζωές. Μομφή στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι οι αγώνες των φοιτητών των μαθητών που συνεχίζουν να θέλουν ανοιχτά σχολεία, ανοιχτές σχολές. Αυτά είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα των τελευταίων ημερών για τα οποία κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν».

«Τρεις μέρες τώρα ακούμε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανικανότητα τα λάθη την αναλγησία της κυβέρνησης και την αποτυχία του επιτελικού Κράτους. Θα συμφωνήσουμε σε όλα, μόνο που δεν λέτε ότι αυτά είναι γνωρίσματα αντιλαϊκής Κυβέρνησης. Όπως ήταν και η προηγούμενη δική σας. Όλα βωμός στη λειτουργία του σημερινού αστικού κράτους που έχει ως προτεραιότητα τη θυσία των λαϊκών για τα οφέλη μιας πολύ μικρής μειοψηφίας. Ένας στυγνός μηχανισμός εξουσίας των λίγων για τα δικά τους άπληστα συμφέροντα. Εμείς αναδεικνύουμε τον ταξικό χαρακτήρα του Κράτους. Δεν θα ξεπλύνουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τις εγκληματικές ευθύνες της, όπως κάνουν άλλοι εδώ μέσα πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και αθωώνοντας το σημερινό κράτος. Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι αυτό το κράτος όταν πρόκειται να προστατεύσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι ταχύτατο και ικανό αλλά όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες τότε γίνεται δυσκίνητο εμφανίζεται χωρίς σχέδιο, χωρίς μέσα, χωρίς προσωπικό. Για αυτό και εσείς της Νέας Δημοκρατίας έχετε κάνει δόγμα την ατομική ευθύνη. Τόσα χρόνια δεν ξέρετε τι μυθώδη κέρδη από το χρυσόπληρωμένα διόδια από τα οποία περνούν χιλιάδες εργαζόμενοι για να πάνε και να γυρίσουν στις δουλειές τους; Ξέρετε όσα γράφονται για τη νέα σύγκρουση σχετικά με τις επερχόμενες συμβάσεις της Αττικής Οδού. Κ. Μητσοτάκη μην μας πείτε ξανά για τις αποζημιώσεις των δύο χιλιάδων ευρώ ότι είναι μετά από δική σας παρέμβαση. Καμία αποζημίωση δεν μπορεί να κατευνάσει την οργή, να κρύψει ότι αυτές οι τραγικές καταστάσεις επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, όσο δεν μπαίνει σε προτεραιότητα οι ανάγκες του λαού».

 

Eurokinissi

 

Κ. Βελόπουλος: Ανεπαρκής η κυβέρνηση απέναντι στις περιστάσεις

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ήρθε ο καιρός να ανοίξει η ιστορία σχετικά με τα Ίμια. Αν έπραττε αλλιώς τότε η κυβέρνηση θα έχει διατηρηθεί η εθνική μας κυριαρχία. Αλλά εκείνη η ιστορία έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κώστας Σημίτης και οι συν αυτώ. Δεν ανέλαβαν ποτέ την ευθύνη τους κάποιοι».

«Δεν έπρεπε να δοθεί ο λόγος σε κανέναν από τους δύο εχθές. Δήλωσε ο πρωθυπουργός ότι από τα λάθη μας θωρακίζουμε το μηχανισμό του κράτους. Εάν είχα κάποιον υπεύθυνο στην εταιρεία μου και επί δύο δυόμισι χρόνια κάνει λάθη συνεχώς θα τον είχα απολύσει. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν κυβέρνηση για 20 χρόνια; Οι της Νέας Δημοκρατίας λένε το αμίμητο ότι είπε συγνώμη ο πρωθυπουργός. Και εμείς πρέπει να αποδεχτούμε την περίεργη διατύπωση της συγνώμης. Να μας εξηγήσει ποιο είναι το κακό που έκανε. Μαζί με την κυβέρνησή του ήταν ανεπαρκής απέναντι στις περιστάσεις. Αυτό θέλω να πω στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όταν το Νοέμβριο γιατί είχαμε εκλογής δεν ακολούθησε. Το έκανε τώρα γιατί εμφανίστηκε το δημοσκοπικό τέρας με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Αν νομίζετε ότι παράγουμε έργο και ότι ο κόσμος δεν βλέπει, κάνετε λάθος. Τα λάθη είναι πολλά, διαχείριση της πανδημίας, τα λάθη στη διαχείριση της κρίσης, πληθωρισμός, απουσία αντιπάλου καθώς δεν υπάρχει καλή αντιπολίτευση. Σήμερα έχετε αντίπαλο και λέγεται Ελληνική Λύση.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας είστε η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε και δεν αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτή έκανε Εθνική προδοσία με τη Μακεδονία».

 

Eurokinissi

Γ. Βαρουφάκης: «Το δήθεν επιτελικό κράτος της ”Μητσοτάκης Α.Ε.” πρέπει να πέσει, επειδή το επιτελείο του είναι οι ολιγάρχες»

Οι μέρες που ζούμε ανέδειξαν το μεγάλο ψέμα ότι ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει καλύτερα και το κράτος εποπτεύει, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης παίρνοντας το λόγο την 3η και τελευταία μέρα της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση μομφής μπορεί να μην τους ρίξει σήμερα αλλά θα συνεισφέρει σημαντικά στην κατεδάφιση του ψέματος», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημειώνοντας: «πώς να λειτουργήσει το επιτελικό κράτος όταν οι ορντινάντσες είναι στην κυβέρνηση και το πραγματικό επιτελείο τούς καθοδηγεί από το παρασκήνιο;».

«Τα ξεπουλάτε όλα όχι σε επιχειρηματίες αλλά σε εισοδηματίες», είπε ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας πως οι προτεραιότητες των ιδιωτών δεν είναι προτεραιότητες της κοινωνίας και κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη αποτυχία».

«Η αποτροπή της αποτυχίας κοστίζει στους ολιγάρχες. Δεν είναι ανίκανοι. Πρόκειται για επικερδή, εσκεμμένη αποτυχία. Για τον ιδιώτη που εμπορεύεται τον δρόμο, ο απεγκλωβισμός του πολίτη είναι κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για θλιβερή εικόνα των συναδέλφων της ΝΔ, οι οποίοι ήρθαν στη Βουλή αυτό το τριήμερο «για να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αναστήλωσης της εικόνας της κυβέρνησης».

«Μόλις σηκωθεί ο πρωθυπουργός θα πεταχτείτε σαν να κάθεστε σε ελατήρια, να τον χειροκροτήσετε», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, αφού απευθύνθηκε στους «φίλους του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας «μακριά από εμάς οι ίσες αποστάσεις», τους ρώτησε: «Αν σήμερα πέσει η κυβέρνηση, τώρα που λήγει η σύμβαση της Αττικής Οδού, θα την ανανεώσετε; Καλοπροαίρετα ρωτάω».

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, σήμερα, χθες, αύριο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγοντας επανέλαβε ότι «οι κύριοι που κινούν νήματα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι καν επιχειρηματίες, εισοδηματίες είναι».

 

 

Σημειώνεται, ότι η συζήτηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί περίπου στις 20:00, προκειμένου να ακολουθήσει η ψηφοφορία, ωστόσο ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο, έχει θέσει τη διαδικασία εκτός προγραμματισμού.

 

 

Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

 Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».





ΠΗΓΗ